Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

Ο χάρτης των κροίσων και οι φορολογικοί παράδεισοι


Ενώ ο παγκόσμιος ιδιωτικός πλούτος κινείται σήμερα σε ιστορικά υψηλά, οι εισοδηματικές ανισότητες στον δυτικό κόσμο δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερες. Αυτή είναι πραγματικότητα που καταγράφεται σε μια σειρά από έρευνες διεθνών οργανισμών. Εν ολίγοις η πίτα μεγάλωσε, αλλά δεν μοιράζεται δίκαια.

Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει και η φοροδιαφυγή του μεγάλου πλούτου. Σύμφωνα με έρευνα της Boston Consulting Group (BCG), την οποία επικαλείται το “Βήμα της Κυριακής”, υπάρχουν “κρυμμένα” σε φορολογικούς παραδείσους συνολικά κεφάλαια αξίας περίπου 9 τρις ευρώ, δηλαδή ποσό 70% υψηλότερο από το συνολικό πλούτο που κατέχει σήμερα το 73,2% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Συνολικά, βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ, εκτιμάται πως οι “έχοντες” μέσω των offshore αποφεύγουν φόρους περίπου 3,5 τρισ. δολαρίων ετησίως. Με δεδομένη την υποκριτική, σε πολλές περιπτώσεις στάση των κυβέρνησεων για την καταπολέμηση του φαινόμενου, οι πλούσιοι απλά γίνονται πλουσιότεροι. Είναι ενδεικτικό πως από τις αρχές του 2000 ο αριθμός των εκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 155% και ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων κατά 216%.

Νέες απολύσεις στον "Ριζοσπάστη"

Δεν είναι κάτι καινούργιο να απολύονται εργαζόμενοι οι οποίοι εργαζόταν είτε σε επιχειρήσεις τους ΚΚΕ είτε σε ΜΜΕ του κόμματος.
Από τον Σεπτέμβρη του 2010 το ΚΚΕ είχε προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις από την «Τυποεκδοτική», συνέχισε τον Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου με απολύσεις στον ρ/σ 902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM και 902 TV, ενώ στο διάστημα μεταξύ Δεκέμβρη του 2014 και μέχρι τα τέλη του 2013 συνολικά 40 εργαζόμενοι του «Ριζοσπάστη» βρέθηκαν στην ανεργία.

Χτες η εφημερίδα των συντακτών ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει ένας νέος κύκλος απολύσεων στον «Ριζοσπάστη». Εκανε λόγο ότι απολύθηκε η Χριστίνα Διαμαντή, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, 4 και 6 ετών, ενώ ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται το ίδιο δημοσίευμα αναφέρουν ότι επίκεινται κι άλλες απολύσεις.

Σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη, ο επίσης απολυμένος από τον «Ριζοσπάστη», σκιτσογράφος Κώστας Γρηγοριάδης γράφει σήμερα στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Μετά από 22 χρόνια συντάκτρια του Ριζοσπάστη, η Χριστίνα Διαμάντη, κρίθηκε... ανεπαρκής (αυτή ήταν η αιτιολογία που της δόθηκε) από τη διεύθυνση της εφημερίδας και απολύθηκε.

Σαββατιάτικα (166) - τα πυριφλεγή

Του Θοδωρή Αθανασιάδη

*** Πήρε φωτιά μια καρδιά... η φούστα μου... το Κορδελιό... η Καλαμαριά... ο κώλος μας... *** Πολλές φωτιές, ρε παιδιά. *** Εμ, αφού πήξαμε στα δάση, πώς να μην αβγατίσουν οι φωτιές; *** Χτίζεις σε μια ερημιά ένα σπιτάκι σαν άνθρωπος κι εκεί που δεν το περιμένεις, τσουπ, ξεφυτρώνει ένα δάσος γύρω. *** Πήξαμε στα αυθαίρετα δάση και το κράτος δεν κάνει τίποτε. *** Ψινάκης: "Με πεύκο και 7 μποφόρ και ο Μωυσής να είσαι, δεν σβήνει η φωτιά." *** Έσβηνε φωτιές ο Μωυσής, Ηλία μου; *** Βρε συ, αυτός μια φορά που πήρε φωτιά μια βατουκλιά, καθόταν απλώς και την κοίταγε γιατί του κοπήκανε τα γόνατα. *** Άλλος ανάφτει την φωτιά κι άλλος την ανεμίζει. *** Πορτοσάλτες: "Υποεκτιμήθηκε η φωτιά στον Κάλαμο μόλις εξερράγη." *** Υποεκτιμήθηκε και εξερράγη η φωτιά, Άρη μου; *** Δυο μαλακίες σε εφτά μόλις λέξεις, πώς τις χώρεσες βρε μπαγάσα; *** Άμα είσαι αυθεντικός μαλάκας... *** Πορτοσάλτες ξανά: "Αν χτίζαμε με σχέδιο στο δάσος θα είχαμε λιγότερες φωτιές και περισσότερο πράσινο." *** Μαλάκας με σχέδιο. *** Αρχιτεκτονικός. *** Πορτοσάλτες ξανά-μανά: "Γιατί από τα 18 Canadair πετούν
Βλέμμα ηγέτη, όχι μπουρμπούτσαλα!
μόνο 4;" *** Αυτό το 18 πού διάολο το βρήκες, Άρη μου; *** Ο σχεδιασμός προβλέπει 13 αλλά έχουμε μόνο 6, εδώ και πολλά-πολλά χρόνια. *** Τελικά, δεν είσαι απλώς μαλάκας, Άρη μου. *** Είσαι και μουνόπανο. *** Αφού το σπίτι καίγεται, ας ζεσταθούμε λίγο. *** Πάντως, έχει πλάκα να βλέπεις ποιοι καταγγέλλουν τον ΣυΡιζΑ για ανεπάρκεια σχετικά με τις φωτιές. *** Εκείνοι που επί των ημερών τους καήκε η μισή Πελοπόννησος με 64 νεκρούς κι εκείνοι που διέλυσαν τους δασοπυροσβέστες. *** Έπειτα, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει το κράτος να σβήνει τις φωτιές. *** Σοβιετία είμαστε και δεν αφήνουμε την αγορά να αυτορρυθμιστεί; *** Α propos, πώς διάβολο εξηγείτε το γεγονός ότι ποτέ δεν πιάνει φωτιά εκεί που έχουν βίλλες οι λεφτάδες; *** Κάτι απορίες που έχω κι εγώ... *** Τζήμερος: "Νοικιάστε τα δάση για εκμετάλλευση και οι φωτιές θα κοπούν μαχαίρι." *** Έτσι μπράβο Θάνο, βδομάδα δίχως παπαριά ούτε στις διακοπές! *** Όλοι τριγύρω κούτσουρα, αυτός δαυλί στην μέση. *** Ανδριανόπουλος: "Να αναθέσουν την πυρόσβεση σε ιδιώτες με αυστηρές ρήτρες τυχόν αποτυχιών." *** "Ψωλή μου με τα έργα σου" Ανδρέα, έτσι; *** Κι ύστερα λένε πως όσο γερνάει ο άνθρωπος τόσο σοφώτερος γίνεται. *** Αλεξίου στο Ίνσταγκραμ: "Παναγιά μου, σβήσε τις φωτιές." *** Ρε συ Χαρούλα, έχει η Παναγία Ίνστα; *** Δοκίμασε Φέισμπουκ καλύτερα. *** Α, με την ευκαιρία, ρώτα αν μπορεί, αντί να τρέχει να τις σβήνει, να τις προλαβαίνει να μην ανάβουν. *** Επειδή εδώ που είμαι δεν βλέπω τηλεόραση, αληθεύει ότι ο Σκάι έδειξε τετράωρο λάιβ την λιτάνευση στην Τήνο; *** Καλά, τί δείχνανε τέσσερις ώρες;