Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Tι σημαίνει όταν η Μέρκελ λέει πως η Ευρώπη δεν μπορεί να στηρίζεται στις ΗΠΑ


Του Χένρι Φάρελ *

Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να στηρίζεται σε ξένους εταίρους. Η εποχή που η Ευρώπη μπορούσε να στηρίζεται σε άλλους έχει σε ένα βαθμό παρέλθει, τόνισε. «Αυτό κατάλαβα τις τελευταίες ημέρες».

Πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή της πολιτικής ρητορικής. Αν και η κοινή γνώμη είναι πιο εξοικειωμένη με την «ειδική σχέση» της Βρετανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η αμερικανογερμανική σχέση είναι πιο σημαντική. Μια από τις βασικές αποστολές του ΝΑΤΟ ήταν να ενσωματώσει τη Γερμανία σε ένα διεθνές πλαίσιο ώστε η χώρα αυτή να μην αποτελέσει και πάλι απειλή για την ειρήνη στην Ευρώπη, όπως συνέβη κατά τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Όπως είπε ο πρώτος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, σκοπός της Συμμαχίας ήταν «να κρατήσει τους Ρώσους έξω, τους Αμερικανούς μέσα και τους Γερμανούς κάτω». Τώρα, η Μέρκελ υπαινίσσεται ότι οι Αμερικανοί δεν είναι πραγματικά «μέσα», κατά συνέπεια η Γερμανία και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβουν έναν πολύ πιο ουσιαστικό και ανεξάρτητο ρόλο απ' ό,τι τα τελευταία 70 χρόνια.

ΤΟ Αμερικανικό Κογκρέσο με πρόταση νόμου απαιτεί την απομάκρυνση του ΔΝΤ απο το πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας...


Στις 16 Μαρτίου 2017, ο ρεπουμπλικάνος Huizenga εισήγαγε τον νόμο περί μεταρρύθμισης και ακεραιότητας του ΔΝΤ (H.R. 1573), ο οποίος επιδιώκει να αντιμετωπίσει ορισμένα από τα θέματα που θέτουν τα προγράμματα του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, μεταξύ άλλων στόχων: Ο H.R. 1573 υποχρεώνει τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΔΝΤ να αντιταχθεί στα προγράμματα συγχρηματοδότησης με άλλους πολυμερείς οργανισμούς σαν την ΕΕ, ιδίως όταν η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ δεν είναι ρητά ανώτερη από τη χρηματοδότηση της πολυμερούς οργάνωσης. Επίσης, δίνει εντολή στον Διοικητή των ΗΠΑ του ΔΝΤ, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε αύξηση των πόρων του ΔΝΤ εάν το Ταμείο έχει εγκρίνει πρόσφατα τη χρηματοδότηση σε συνδυασμό με έναν άλλο πολυμερή οργανισμό.

Ο H.R. 1573 δίνει εντολή στον Εκτελεστικό Διευθυντή των ΗΠΑ στο ΔΝΤ να αντιταχθεί στα προγράμματα του ΔΝΤ για χώρες των οποίων τα δημόσια χρέη δεν είναι δυνατόν να γίνουν βιώσιμα μεσοπρόθεσμα. Τέλος, ο H.R. 1573 απαγορεύει στον Εκτελεστικό Διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να υποστηρίξει μια αλλαγή στα κριτήρια που χρησιμοποιεί το Ταμείο για την παροχή εξαιρετικής πρόσβασης στη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.