Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Θανατηφόρος συνδυασμός...


Του Αρη Οικονόμου

Τυχόν ανεξέλεγκτη κατάρρευση της Deutsche Bank, θα μπορούσε να οδηγήσει στο σπάσιμο της φούσκας των υποχρεώσεων σε παράγωγα όλων των τραπεζών παγκοσμίως – ενώ η ελπίδα να εμποδιστεί ένα τέτοιο κραχ από τις εταιρείες συμψηφισμού είναι καθαρή ουτοπία.

Η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών, η BIS, κατόπιν ειδικής αίτησης της Κίνας δημοσίευσε στις 16 Αυγούστου μία μελέτη, με την οποία προειδοποιεί μεταξύ άλλων πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός, ο οποίος θα μπορούσε να εμποδίσει το σπάσιμο της φούσκας των παραγώγων, επισήμως ύψους 600 τρις $ – εάν τυχόν κάποιος από τους μεγάλους συμμετέχοντες στην αγορά αδυνατούσε να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του (πηγή), κάτι που είναι πολύ πιθανόν.

Η ειδική επιτροπή της BIS, καθώς επίσης ο Διεθνής Οργανισμός των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO), ως εκπρόσωποι των κεντρικών τραπεζών και των ρυθμιστικών αρχών χρεογράφων στον πλανήτη, δημοσιοποίησαν από κοινού την παραπάνω μελέτη. Εντός αυτής διαπιστώνουν πως οι εταιρείες συμψηφισμού (Clearing house, CCPs), οι οποίες οφείλουν να εγγυώνται για τα συμβόλαια παραγώγων, καθώς επίσης να διαχειρίζονται τα ρίσκα τους, δεν έχουν καν τα απαιτούμενα μέσα για να ανταπεξέλθουν με τις υποχρεώσεις τους – ενώ αποτελούν οι ίδιες μία μεγάλη απειλή για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα! 
Ακόμη χειρότερα, τα αποτελέσματα του ελέγχου των εταιρειών συμψηφισμού θεωρήθηκαν από τους δύο διεθνείς οργανισμούς «αρκετά τρομακτικά» – επειδή, εάν οι εταιρείες αυτές δεν λειτουργούν σωστά, τότε τα παράγωγα είναι «βαθιά ριζωμένες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ατομικές βόμβες, έτοιμες να εκραγούν». 
Το γεγονός αυτό τεκμηριώνει ακόμη μία φορά πόσο επείγουσα είναι η αυστηρή υιοθέτηση του νόμου Glass-Steagall, ο οποίος αφορά το χωρισμό των τραπεζών σε επενδυτικές και εμπορικές, για να αποφευχθούν η κατάρρευση και το κραχ – καθώς επίσης για να δημιουργηθεί παγκόσμια ένα λειτουργικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο να προωθεί την πραγματική οικονομία και όχι την κερδοσκοπία. 

Όλη η Ελλάδα μια ΜΚΟ για βολεμένους αλληλέγγυους , λαμόγια και ξεπουλημένους που αναφωνούν: No borders, no nations!


Μεταναστευτικός ανθρωπισμός. Μια κερδοφόρα «μπίζνα» ημετέρων;

Του Γιάννη Σιδέρη

Δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία η καταγγελία της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτης Σταμπουλή, για το άρωμα σκανδάλου («τεράστιο ηθικό θέμα» το χαρακτήρισε) που αναδύει η σίτιση προσφύγων στις Σέρρες, καθώς την ανέλαβε ο υπεύθυνος της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος για το προσφυγικό, ενώ η κόρη του θα τον ελέγχει (τρία σε ένα)!

Σύμφωνα με δήλωση της κ. Σταμπουλή στο Liberal, το ποσό δεν ήταν το θηριώδες των 750 χιλιάδων που είδε το φως της δημοσιότητας, ήταν περίπου 30 χιλιάδες και για σίτιση διαρκείας 10 ημερών, αλλά κατά την ίδια ετίθετο «ηθικό ασυμβίβαστο», γι’ αυτό και προέβη σε δημοσιοποίηση του προβλήματος. (Χθες ως αργά τη νύχτα συνεδρίασε η Νομαρχιακή Επιτροπή Σερρών, για το θέμα).

Ωστόσο, ανεξαρτήτως του συγκεκριμένου ποσού, κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ανθρωπισμός προς τους πρόσφυγες γίνεται μια αποδοτική «μπίζνα» για ημέτερους του πολιτικού περιβάλλοντος της κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μιχάλης Τζελέπης δήλωσε σαρκαστικά πως «ο ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σερρών ζητάει εθελοντισμό από τους πολίτες, ενώ τα ίδια τα στελέχη του έχουν συνάψει επαγγελματική σχέση είτε ως προμηθευτές, είτε ως εργαζόμενοι στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων του Νομού Σερρών».