Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Πόσες ακόμη χρεοκοπίες να αντέξει πια μια κοινωνία;


Toυ Αλέξανδρου Ζέρβα

Δείχνει τόσο κακόγουστη η επανάληψη του πολιτικού δράματος γύρω από το νέο πακέτο αιματηρών μέτρων που παζαρεύεται μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, ώστε όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας αρχίζουν να αντιλαμβάνονται το προφανές: η χρεοκοπία έχει προ πολλού συντελεστεί. Αυτό άλλωστε το παραδέχονται εμμέσως πλην σαφώς όλοι σχεδόν οι «αρμόδιοι»: το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, η Eurostat.

Οι μόνες που αρνούνται να παραδεχτούνε επισήμως αυτή την πραγματικότητα είναι οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις. Αυτές απλά επιδίδονται σε ένα διαρκές blame game σχετικά με το ποιος φταίει για αυτή την δραματική κατάσταση. Και η κοινωνία; Αυτή έχει απομείνει να πληρώνει τα τελευταία χρόνια το δυσανάλογο κόστος μιας μαρτυρικής κρίσης.

Κάπως έτσι φτάνουμε και στο διαφαινόμενο αποτέλεσμα και αυτής της διαπραγματευτικής προσπάθειας. Οι δανειστές επιδίδονται σε ένα μεταξύ τους μπραντεφερ με το βλέμμα στραμμένο στο διεθνές πολιτικό κι οικονομικό αδιέξοδο (ενόψει κι ενός ενδεχόμενου Brexit), ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται αγωνιζόμενη να αποφύγει τη νομοθέτηση των επιπλέον μέτρων που απαιτούν Σόιμπλε και ΔΝΤ. Στην ουσία όμως επιχειρεί να περάσει τόσο στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ κι ΑΝΕΛ όσο και στην κοινή γνώμη το μήνυμα «δεχτείτε αδιαμαρτύρητα ό,τι πάμε να περάσουμε, γιατί μπορεί να έρθουν πολύ χειρότερα».