Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Cul de sac


By Michail Theodosiadis
Όπως όλα δείχνουν, η κατάσταση στην οποία βαδίζει η Ευρώπη κάθε μέρα βαλτώνει όλο και πιο πολύ. Οι πολιτικές ηγεσίες πλέον έχουν αποδειχθεί ανίκανες να χειριστούν τα ανοιχτά μέτωπα, από το Ελληνικό ζήτημα μέχρι και την προσφυγική κρίση και την τρομοκρατία. 
Μπροστά στην επέλαση της ακροδεξιάς, τη φοροαποφυγή, τα αδιέξοδα του κοινού νομίσματος και τον ερχομό εκατομμυρίων ανθρώπων, οι κυβερνήσεις όλες πλέον βρίσκονται σε μόνιμο αδιέξοδο, ψελλίζοντας βερμπαλισμούς περί «Ευρώπης των κοινών αξιών», της «αλληλεγγύης», έννοιες που δεν φαίνεται ότι ελκύουν πια κανέναν. 
Από την άλλη, όλες οι αφηγήσεις περί αριστερού εναλλακτικού δρόμου, που «θα άλλαζε την Ευρώπη αλλάζοντας την Ελλάδα» έχουν καταρρεύσει, καθώς έπειτα από έναν χρόνο αριστερής διακυβέρνησης η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με ανυπέρβλητες δυσκολίες, έχοντας ταυτόχρονα καταστεί ο εύκολος στόχος μιας Ευρώπης που αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους για όλα της τα δεινά. 
Πριν, ωστόσο, ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση αναφορικά με την πιθανή έκβαση της υπόθεσης εντός των επόμενων ημερών (και μηνών), θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό αρχικά να συζητηθούν τα πολιτικά και ιδεολογικά πλαίσια κάτω από τα οποίο διαμορφώνεται τούτη η πραγματικότητα. Με άλλα λόγια, αν στόχος μας είναι η στείρα αγανάκτηση να μετατραπεί σε μια κατάφαση, τότε δεν έχουμε παρά να αναγνωρίσουμε ότι κανένας παραδοσιακός πολιτικός χώρος (είτε πρόκειται για τη λαϊκιστική αριστερά, είτε για τη λαϊκιστική δεξιά, ή, τέλος, για το φιλελεύθερο κέντρο) δεν μπορεί πλέον να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα.

Panama papers!

Toυ Γιάννη Μακριδάκη

Κατά φωνή, που λένε και εδώ στο χωριό. Μόλις κυκλοφορεί η Πρώτη Φλέβα, να σου και ο Παναμάς στην καυτή διεθνή επικαιρότητα των οικονομικών σκανδάλων. Αυτό θα πει να είσαι μέσα στα πράγματα!

Πάρτε μια γεύση από έναν άλλον Πάναμα και Παναμά, αυτόν που έζησαν ο Γιώργης και η Λόλα, οι ήρωές μου στην Πρώτη Φλέβα που κυκλοφορεί εντός των ημερών από τις εκδόσεις της Εστίας

Ο Γιώργης:

“…Το ’πιασα το βαπόρι στον Πάναμα· ήμαστε τέσσερα άτομα γι’ αυτό το βαπόρι, αλλά φτάσαμε πιο νωρίς και το περιμέναμε εκεί τέσσερις πέντε μέρες. Μέναμε σ’ ένα ξενοδοχείο για τους ναυτικούς που ήτανε κοντά στη διώρυγα και πηγαίναμε κάθε μέρα και βλέπαμε τα βαπόρια που περνούσανε. Ήτανε πάρα πολύ ωραία εκεί. Είναι πολύ εντυπωσιακό, έτσι όπως το βλέπεις το βαπόρι και ανεβαίνει την πρώτη, τη δεύτερη, την τρίτη λεκάνη, και βλέπεις και τη θάλασσα από κάτω· φαίνεται. Είσαι απάνω στο βουνό ανεβασμένος. Μπαίνει το βαπόρι μέσα στη δεξαμενή, κλείνει η πόρτα από πίσω, γεμίζει νερό από κάτω και ανεβαίνει το βαπόρι. Σε δέκα λεπτά έχει γεμίσει η δεξαμενή· μια στέρνα τεράστια είναι και ανοίγει η μπροστινή πόρτα και μπαίνει στην άλλη δεξαμενή το βαπόρι. Κλείνει η πόρτα η δεύτερη, ανεβαίνει η άλλη δεξαμενή.

Δ. Καζάκης: Πάμε για νέο μνημόνιο...Επανέρχεται η λύση Σόιμπλε- 05/04/2016

Μανώλης Βουρνούς - Δήμαρχος Χίου - 96 τα άτομα με Κοινωφελή στο Κέντρο της ΒΙΑΛ...


Δεν είναι που έφυγαν από το Κέντρο Κράτησης μεταναστών, στην πρώην ΒΙΑΛ οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ, που κάλυπταν ανάγκες λειτουργίας, είναι που και από το υπουργείο Εργασίας άρχισαν οι περικοπές στα άτομα που θα προσληφθούν εκεί μέσω Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας. Έτσι από τους 147 που είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι θα προσληφθούν, επειδή θα δημιουργηθούν -όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα- κι άλλα κέντρα στην Ελλάδα, προγραμματίζονται στη Χίο 96 θέσεις 8μηνης διάρκειας. Το θέμα έθιξε το πρωί σε επικοινωνία που είχε με το Δ/ντή του Γραφείου της αν. υπουργού Εργασίας, ο Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς. “Απαίτησα και την αύξηση των θέσεων αλλά και να υπάρξει προτεραιότητα στις προσλήψεις από υποψήφιους από τη Δημοτική Ενότητα Καμποχώρων”, σημείωσε ο Μανώλης Βουρνούς.

Πηγή:http://www.alithia.gr/tv/eidiseis/manolis-voyrnoys-dimarhos-hioy-96-ta-atoma-me-koinofeli-sto-kentro-tis-vial-xios#sthash.slJZA750.dpuf

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: Η "Ανάπτυξη" σε πλήρη ...ανάπτυξη!!!
[Βέβαια δεν είναι σαν τις άλλες...Είναι "ισχυρή και ...κυκλική"!!

Να και άλλη μία απόδειξη!!!


ΔΕΣ: ΕΔΩ

ΔΝΤ και Wikileaks: Ποιος πέφτει από τα σύννεφα;


Toυ Μωϋσή Λίτση

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τους διαλόγους μεταξύ Τόμσεν και Βαλκολέσκου και τον σχεδιαζόμενο νέο εκβιασμό με επαπειλούμενη χρεοκοπία της χώρας μας, δεν εκπλήσσουν.

Εκπλήσσουν μόνον όσους έγιναν εν μία νυκτί από ξαφνικοί πολέμιοι του ΔΝΤ και της τρόικας,  συνεργάσιμα παιδιά…. Από το 2002 ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς περιέγραφε αρκετά γλαφυρά στο βιβλίο του «Η Μεγάλη Αυταπάτη (Εκδόσεις Λιβάνη),  το πώς οι ακριβοπληρωμένοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ (και άλλων οργανισμών όπως η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα προσθέταμε εμείς) από την άνεση πολυτελών ξενοδοχείων πέντε αστέρων εκπονούν συνταγές… εξυγίανσης που επηρεάζουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Τα όσα έσουρε τότε ο Στίγκλιτς για τη συμπεριφορά του ΔΝΤ στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, όπου καλούνταν να βοηθήσει… οικονομικά, τα έχει ζήσει για τα καλά πλέον στο πετσί του ο ελληνικός λαός: κλειστά νοσοκομεία και σχολεία, ανεργία 30%, διάλυση της λεγόμενης μεσαίας τάξης, φτώχεια και μειώσεις μισθών… Όλα αυτά για να αποφύγει την υποτιθέμενη κατά πολύ χειρότερη χρεοκοπία, την οποία ωστόσο, οι «αδέκαστοι αξιολογητές» της ελληνικής οικονομίας μεθοδεύουν…

Η μετεξέλιξη του Αριστερού Ρεύματος (Α.Ρ.) σε πολιτική οργάνωση

Του Γιάννη Τόλιου
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το «Αριστερό Ρεύμα» στην πρόσφατη πανελλαδική σύσκεψη των μελών και στελεχών του, αποφάσισε τη μετεξέλιξη του σε «Πολιτική Οργάνωση» με τη διοργάνωση Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης τον Οκτώβριο 2016. Η δημιουργία της «Λαϊκής Ενότητας» ως «μετωπικού» (πολυκομματικού) πολιτικού φορέα, ήταν ο βασικότερος λόγος μετεξέλιξης του σε «πολιτική οργάνωση». Ενδεχομένως θα μπορούσε να παραμείνει «τάση», αν η ΛΑΕ με τη συναίνεση όλων συγκροτείτο σε πολυτασικό κόμμα, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τις άλλες «συλλογικότητες». Άρα η απόφαση του για μετεξέλιξη σε «Πολιτική Οργάνωση» κινείται σε σωστή κατεύθυνση και μάλιστα …..έχει αργοπορήσει. Ωστόσο να σημειώσουμε ότι η ΛΑΕ, είτε με τη μορφή «πολυκομματικού μετώπου», είτε και τη μορφή «πολυτασικού κόμματος» - με όποια πλεονεκτήματα διαθέτει κάθε σχήμα - δεν εξασφαλίζει αυτόματα πλεονεκτήματα, αλλά είναι υπόθεση σωστής «οργάνωσης και λειτουργίας» και πάνω απ’ όλα σωστής «πολιτικής γραμμής» και «κινηματικής δράσης», για να δρέψει ελπιδοφόρα αποτελέσματα.
1. Βασικός στόχος της «μετεξέλιξης» του ΑΡ
Χρειάζεται να γίνει καθαρό ότι στόχος της μετεξέλιξης του ΑΡ είναι να αποκτήσει αναβαθμισμένη μορφή «πολιτικής οργάνωσης» και όχι απλά μιας «πολιτικής κίνησης» που «εν πολλοίς» λειτουργούσε άτυπα ως τώρα. Το ζήτημα δεν είναι η τυπική αναφορά του ως «Κόμμα», αλλά η δομή και η λειτουργία του. Η ζωή έχει δείξει ότι «πολιτικά υποκείμενα» που εμφανίζονται ως «Κίνημα», ή «Ένωση», κλπ, πρακτικά αποτελούν μορφές κομματικής οργάνωσης. Κατά συνέπεια η «ποιοτική αναβάθμιση» του ΑΡ, το «ποιοτικό άλμα» ή «ποιοτική στροφή» στη συγκρότηση και λειτουργία του, απορρέουν τόσο από «ενδογενείς» αναγκαιότητες (ενίσχυση συλλογικότητας, οργανωτικής λειτουργίας, ιδεολογικής-πολιτικής συνοχής κά), όσο κυρίως από «εξωγενείς» παράγοντες, δηλ. την αποτελεσματικότερη ανάπτυξη και στήριξη του «μετώπου» της ΛΑΕ.

Σταθάκης: Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο έως το 2022!!!!


ΓΥΡΩ ΣΤΙΣ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Γύρω στις 22 Απριλίου εκτίμησε ο Γιώργος Σταθάκης ότι θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ «Restoring Confidence and Navigation for new trade, investment and startups», το οποίο διοργανώνεται από τον Economist, στο Βερολίνο.

Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τόσο η συνταξιοδοτική, όσο και η φορολογική μεταρρύθμιση θα «περάσουν» από την ελληνική Βουλή δίχως σημαντικά προβλήματα.

Όσον αφορά στην κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται «μέρα με τη μέρα», ενώ εκτίμησε ότι το β’ εξάμηνο του 2016, το ΑΕΠ θα επανέλθει σε περίοδο αύξησης. «Βλέπουμε μία ισχυρή κυκλική ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία»[***] σημείωσε, ενδεικτικά.

Ο υπουργός Οικονομίας έκανε ειδική μνεία και στο ζήτημα του χρέους. «Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο έως το 2022» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να υπάρξουν νέες συζητήσεις για τα ομόλογα, τα οποία ωριμάζουν μετά το 2022».

Μας Κυβερνούν Αγράμματοι, Απάτριδες και Αγύρτες...


Toυ Σπύρου Στάλια*

Τι να εννοεί άραγε ο σοφός άνδρας λέγοντας μας ότι "ο σύνθετος τόκος (τα πανωτόκια) είναι το 8ο θαύμα του κόσμου, και όποιος τον αντιλαμβάνεται τον εισπράττει και όποιος δεν τον καταλαβαίνει τον πληρώνει!"
Το παρακάτω  γράφημα είναι από αυτά που είναι λίαν αποκαλυπτικά για το πώς αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη στη ζωή μας και τον κόσμο. 


Στο γράφημα αυτό ο κάθετος άξονας απεικονίζει την ανάπτυξη και ο οριζόντιος άξονας τον χρόνο. Οι τρεις καμπύλες  Α, B και C απεικονίζουν τρείς μορφές ανάπτυξης μέσα στο χρόνο.

Η καμπύλη Α:  απεικονίζει την φυσική ανάπτυξη κάθε ζωντανού οργανισμού στη φύση. Ας πούμε ο άνθρωπος μεγαλώνει-αναπτύσσεται έως τα 20-21 του χρόνια και μετά, με αυτή την μορφή, συνεχίζει την ζωή του, με ποιοτικές φυσικά διαφορές, όπου κάποια στιγμή εγκαταλείπει τα εγκόσμια. Αυτό ισχύει γενικά για τα φυτά, τα ζώα, τους ανθρώπους.

Η καμπύλη Β: δείχνει την μορφή της δυνητικής  γραμμικής οικονομικής ανάπτυξης. Με δεδομένους πόρους, ανθρώπινους και φυσικούς, και την επικρατούσα τεχνολογία, συνεχώς θα μπορούμε να παράγουμε πάνω σε αυτό το πρότυπο, έως ότου λιγότερη τεχνολογία ή λιγότερους πόρους απασχολήσουμε, όποτε δεν θα παράγουμε πάνω σε αυτή την γραμμή, αλλά σε μια άλλη, πιο κάτω από αυτή, αλλά στο ίδιο  πρότυπο αλλά όχι πάνω από αυτό.

Η καμπύλη C: έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στη φύση όταν εμφανίζεται, είναι συνυφασμένη με τον γρήγορο θάνατο ή αν εφαρμοστεί συνειδητά από τους ανθρώπους σαν μορφή ανάπτυξης, φέρνει καθολική καταστροφή.