Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Ο Μιμάκης, ο Μανωλάκης και ένας ακόμα


Του Γιάννη Μακριδάκη

Πριν από λίγες μέρες συνάντησα τον παλιό μου γνώριμο τον Μιμάκη. Αγνός άνθρωπος, ανιδιοτελής, μια ζωή στην αριστερά και στην οικολογία, σήμερα όμως ακόλουθος του Τσίπρα, όχι λόγω διορισμού ή κάποιας άλλης προσωπικής εξυπηρέτησης, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους εναπομείναντες οικόσιτους, αλλά μόνον εξαιτίας ενός πάγιου φόβου του να χωρίσει από την παράταξη και να τραβήξει εργένικο πολιτικό δρόμο.

Ο παλιός μου συναγωνιστής λοιπόν ο Μιμάκης, εδώ και 40 χρόνια έδωσε αγώνες και μάχες, αφιέρωσε τη ζωή του όλη κυριολεκτικά ενάντια στην επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου Χίου προς το μέρος της πόλης (είναι ήδη μέσα στην πόλη το αεροδρόμιο αφού απέχει μόνον δύο χιλιόμετρα από την κεντρική πλατεία ο πύργος ελέγχου), έργο που θα ισοπέδωνε μεγάλο μέρος της γειτονιάς, στην οποία μεγάλωσε και διέμενε ο ίδιος αλλά και διαμένει ακόμη.

Μαθητής ήμουν στο Γυμνάσιο και τον θυμάμαι τον Μιμάκη να αγωνίζεται με τους κατοίκους της γειτονιάς του και να μαζεύει υπογραφές ενάντια στην επέκταση του αεροδρομίου, είχα υπογράψει κι εγώ τότε, μια μέρα που έφευγα από το σχολείο φορτωμένος με τη σάκα μου, τρίτη γυμνασίου πήγαινα τότε, και τους συνάντησα στο τραπεζάκι τους στην πλατεία να ενημερώνουν τον κόσμο για το καταστροφικό αυτό έργο.

Dimitris Kazakis - interviewed by Joshua Tartakovsky


Dimitris Kazakis: Support for Brexit, Germans Have Right to Oppose Migration, Greece Threatened by NATO Takeover

By Joshua Tartakovsky, editor of GIAnalytics.org

One year ago, while in Athens, Greece, I interviewed Dimitris Kazakis, leader of United Popular Front (EPAM), a popular Left movement that emerged from the anti-memorandum protests of 2011. Kazakis is an erudite speaker, an economist, and one who knows both the terrain of the social struggle and the high-end banking sector in London where he worked for many years.
At the time, Kazakis was not very optimistic about Syriza – the Left party governing Greece, if to say the least. He warned that Prime Minister Tsipras has no intention of breaking with austerity and that he will take on a new contract that will enslave the country further. The interview was conducted in February 2015 but it took me months to publish it since I wanted to give Syriza a chance. Kazakis was right. It happened exactly as he said. One year later, on February 17 2016, I met Kazakis at the offices of EPAM in Athens again. Things are much worse in Athens now.

Η μεγαλύτερη εθνική απειλή εν όψει...


Κομισιόν: Πράσινο φως για τον αγωγό TAP
Ενέκρινε τη συμφωνία της Ελλάδας με την εταιρεία για την κατασκευή του

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: Η Ελλάδα μετατρέπεται πλέον σε ενεργεικό highway υπό την άμεση εποπτεία του ΝΑΤΟ. Ένα χρόνο περίπου πρίν, ο Γ.Γ. του Ε.Πα.Μ. Δημήτρης Καζάκης μιλούσε σxετικά με το θέμα του περίφημου αγωγού ΤΑP. Να θυμηθούμε τί έλεγε: [15 Μαρτίου 2015].Δείτε όλο το video ΕΔΩ


......................................................................................
H Eυρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι εγκρίνει τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της εταιρείας Trans Adriatic Pipeline AG (TAP) για την κατασκευή νέου αγωγού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η συμφωνία είναι συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων και ανοίγει το δρόμο για την κατασκευή ενός έργου που θα βελτιώσει την ασφάλεια και θα διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ.

Η αρμόδια επίτροπος για την πολιτική ανταγωνισμού Μαγκρέιτε Βέστεϊγερ, δήλωσε σχετικά: 
«Η σημερινή απόφαση ανοίγει τον δρόμο για ένα έργο υποδομών πολλών δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα. Ο Διαδριατικός αγωγός θα εξασφαλίσει στην ΕΕ επιπλέον φυσικό αέριο και θα αυξήσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τα επενδυτικά κίνητρα που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση περιορίζονται σε ό,τι είναι αναγκαίο για την πραγματοποίηση αυτού του έργου και σε συμμόρφωση με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις».
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφτσοβιτς, δήλωσε: