Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Παγκόσμιες εξελίξεις


Του Αρη Οικονόμου

Οι χώρες της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στο ευρώ απομακρύνονται όλο και πιο πολύ από την ιδέα της υιοθέτησης του, ενώ η Πορτογαλία επιβεβαιώνει το τέλος της Δημοκρατίας – όπως συνέβη στην Ελλάδα, με το ΟΧΙ που μετατράπηκε σε ΝΑΙ  
Σημαντικές ειδήσεις φαίνεται να είναι η νίκη του δεξιού κόμματος στην Πολωνία, το οποίο δεν ανήκει στους υποστηρικτές της υιοθέτησης του ευρώ, καθώς επίσης η απαγόρευση ουσιαστικά στην αριστερά, εκ μέρους του προέδρου της Πορτογαλίας, να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, παρά το ότι η δεξιά δεν φαίνεται να μπορεί να το επιτύχει – με την αιτιολογία πως κάτι τέτοιο θα δυσκόλευε την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και στο ΝΑΤΟ, οπότε θα προκαλούσε την κλιμάκωση των οικονομικών της προβλημάτων.
Εύλογα λοιπόν αναρωτούνται οι Πολίτες της δύστυχης χώρας γιατί καλούνται να ψηφίσουν, αφού έχουν πάψει να ισχύουν οι δημοκρατικοί κανόνες – κάτι που έχει συμβεί και στην Ελλάδα στο παρελθόν, όπου το ΟΧΙ που επέλεξαν μεταφράσθηκε ως ΝΑΙ, «επιβραβεύοντας» τους με ένα τρίτο μνημόνιο, οδυνηρότερο από όλα τα προηγούμενα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ:Τα Σκόπια που έγιναν Μακεδονία και οι επιδοτήσεις ενοικίου!!!


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: Στα αποτελέσματα της «μίνι» διάσκεψης για το προσφυγικό αναφέρθηκε ο Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στον realfm 97.8 και την εκπομπή της Κάτιας Μακρή.
Κουρασμένο το παιδί....(17 ώρες διήρκεσε πάλι άραγε η σύσκεψη...) αποκαλεί τα Σκόπια Μακεδονία, είναι ευχαριστημένος με κάτι επιδοτήσεις ενοικίου, και άλλα πολλά ...
Ακούστε τον:




...//...

Η Ελλάδα ανάχωμα του προσφυγικού-ΟΛΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ-"ΔΗΛΩΣΗ"

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

H Ελλάδα θα γίνει το ανάχωμα της προσφυγικής κρίσης, αν η Τουρκία αποτύχει να τηρήσει τις υποσχέσεις της. Το ζήτημα τους επόμενους μήνες, θα είναι τι ανταλλάγματα θα πάρει για τις υπηρεσίες της. 

Η χώρα δεσμεύθηκε να φιλοξενήσει περί τους 50.000 πρόσφυγες σε 5 κέντρα ανά την επικράτεια, δέσμευση που χαιρετίστηκε από τη διάσκεψη των κυβερνήσεων της βαλκανικής, όμως στη πράξη ενδέχεται να αποδεχθεί ακόμα και 200.000 πρόσφυγες, αν η συνεργασία με την Τουρκία δεν αποδώσει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της διάσκεψης, παράγραφος 3: “Χαιρετίζουμε την πρόθεση Ελλάδας να αυξήσει την ικανότητα υποδοχής σε 50.000 θέσεις, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας πριν από το τέλος του έτους.” 

Τις 30.000 θα τις φτιάξει η κυβέρνηση και τις άλλες 20.000 θα τις δημιουργήσει η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ, υπό τον Αντώνιο Γκουτιέρες. Από τις 30.000 μόνο οι 7.000 θα βρίσκονται στα νησιά και όλες οι υπόλοιπες στην ενδοχώρα, σύμφωνα με τον Α. Γκουτιέρες του ΟΗΕ. 

Andy Sheppard - La Tristesse du Roi

Μοντέλα φιλελεύθερης δημοκρατίας: Μια παρουσίαση του έργου του C. B. Macpherson



Το σύγγραμμα «Η ιστορική πορεία της φιλελεύθερης δημοκρατίας/The Life and Times of Liberal Democracy» του Καναδού Crawford Brough Macpherson γράφηκε το 1977 και έχει επηρεάσει σημαντικά μετέπειτα μελετητές της θεωρίας της φιλελεύθερης δημοκρατίας όπως οι David Held και John Rawls. Στα ελληνικά εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1986 υπό την διεύθυνση του Παναγιώτη Κονδύλη στη σειρά «Φιλοσοφικής και Πολιτικής Βιβλιοθήκης»των εκδόσεων Γνώση.
Ο Macpherson προτείνει τη χρήση μοντέλων για να περιγράψει τα στάδια της σύγχρονης δημοκρατίας από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι και τις ημέρες μας. Επιπλέον, στο τέλος του βιβλίου, στο κεφάλαιο με τίτλο «Δημοκρατία της συμμετοχής», αναπτύσσει τον προβληματισμό αν «η φιλελεύθερη δημοκρατία στα πλαίσια ενός μεγάλου εθνικού κράτους είναι δυνατόν να εξελιχθεί σε μια μεικτή (άμεση και έμμεση μαζί) δημοκρατία: δηλαδή αν είναι δυνατό να εξελιχτεί προς την κατεύθυνση μιας πληρέστερης συμμετοχής, η οποία μπορεί να απαιτεί μηχανισμούς διαφορετικούς από το τυπικό κομματικό σύστημα». Για τη μετάβαση αυτή ο Macpherson διατυπώνει μια σειρά από αρνητικές και θετικές προϋποθέσεις που είτε υπαγορεύουν είτε απαγορεύουν αυτήν την δυνατότητα. Η συνείδηση του ατόμου μέσα στην κοινωνία της αγοράς, το μέγεθος των πληθυσμών, οι θεσμοί που αντιστοιχούν στις άξιες της κοινωνίας, η ταξική διαίρεση καθώς και η διαμεσολάβηση των κομμάτων είναι μερικές από τις προϋποθέσεις στις οποίες δίνει ο Macpherson το μεγαλύτερο βάρος.