Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Πρώτη ντομάτα της χρονιάς!


Του Γιάννη Μακριδάκη

Ήλιος με δόντια σήμερα Γιαννάκη, μου είπε ο Θωμάς και η φωνή του τρεμόπαιζε από το τούρτουρο. Θυμήθηκα στιγμιαία το βιβλίο μου. Κάθε χειμώνα έρχονται μέρες τέτοιες που το παθαίνω αυτό. Οι άνθρωποι μιλούν για τον καιρό αλλά εμένα ο νους μου πάει στον Κωσταντή τον αποσυνάγωγο. Ίσως να είναι κάποιου είδους έπαρση του καλλιτεχνικού εαυτού αυτή και να χρίζει άμεσης πάταξης, θα το σκεφτώ..

Τον ρώτησα τον Θωμά κατόπιν για το μπόλιασμα της καϊσιάς. Του είπα ότι θα πάω να βρω μάτια αυτές τις μέρες, τώρα που δεν έχουν σκάσει ακόμη φυλλαράκι τα δέντρα και θα τα βάλω στο ψυγείο για να μπολιάσω με αυτά την άνοιξη. Με απέτρεψε. Να πας στο τέλος του μηνός, μου είπε, μετά από τις εκλογές. Δεν τον ρώτησα αν θα παίξει ρόλο για την επιτυχία του κεντρίσματος, ποια θα είναι η νέα μας κυβέρνηση αλλά δεν το νομίζω. Διότι οι κυβερνήσεις όπως και οι κρίσεις του συστήματος δεν είναι φυσικά φαινόμενα, είναι επιλογές ζωής ανθρώπινες.Τέλος πάντων, στο τέλος του Γενάρη, μου είπε ο Θωμάς, να πάρω μάτια της βερυκοκιάς και να μπολιάσω αμέσως, να μην περιμένω την άνοιξη να φανεί.

“Change Greece – Change Europe – Change4all!”


Syriza’s potential victory in the forthcoming elections in Greece is of the utmost importance for all those who want Europe to change course. Such a victory would be an expression of the demand for dignity and justice: for hope. The threats and pressure applied by EU leaders, the Troika and financial circles to influence the electoral choice of the Greek people are unacceptable.

Throughout Europe, we will defend the right of the Greek people to make their decisions freely; to break with austerity; to say ‘no’ to the humanitarian crisis which has plagued the country; to pave the way for a real alternative for Greece – for a social and democratic reorientation.

Most political forces in Greece bow down to the Troika, but Alexis Tsipras and Syriza decided to do the opposite. They have created, working closely with the social movements, a broad coalition whose dynamism may well win a majority. Syriza and its allies propose to fight back against the humanitarian crisis, to restore collective agreements and labour rights, to create a fair tax system and to democratise the political system. A Syriza government will make Greece a credible player and will make the survival of the country and the people a precondition at the outset of any negotiations.

ΡΩΣΙΑ: “Η Ελλάδα είναι το κλειδί για το μέλλον της Ε.Ε."


Του Γιάννη Κριεζή

Η ΜΟΣΧΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Όλα δείχνουν ότι οι ελληνικές εκλογές και οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας δεν βρίσκονται μόνο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στους κύκλους της ΕΕ και των ΗΠΑ αλλά και ότι παρακολουθούνται με εξαιρετική και τεταμένη προσοχή από τη Μόσχα.  

Έγκυροι πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν στην Iskra το ενδιαφέρον των ξένων πολιτικών κέντρων και μίντια για τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις, το οποίο είναι πρωτοφανές και ξεπερνά, σχεδόν, κάθε προηγούμενο.

ΕΚΛΟΓΕΣ “ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ”

Οι ίδιοι παρατηρητές τόνιζαν ότι οι πάντες στο εξωτερικό κατανοούν πως οι εκλογές και οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας αλλά και τις εξελίξεις συνολικά στην Ευρώπη αλλά και τον κόσμο.  

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η εμμονή στην εφαρμογή του προγράμματός του εμπλέκεται με τις μεγάλες αντιπαραθέσεις που έχουν ξεσπάσει και κλιμακώνονται αυτό το διάστημα για τους προσανατολισμούς της Ευρώπης και του πλανήτη.  

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι οι ελληνικές εκλογές μοιάζουν περισσότερο ως να είναι εκλογές που διεξάγονται στο εξωτερικό, παρά στον ελληνικό εσωτερικό χώρο! 

Ο Δήμος λειτούργησε βάσει σχεδίου!

Όλη η αλήθεια για το γήπεδο της Α.Ε.Κ


επισημαίνει και αναλύει τα 5 βήματα που μαρτυρούν ότι ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας και προσωπικά ο Άρης Βασιλόπουλος δεν είχαν πραγματική πρόθεση να κάνουν διάλογο με την ΑΕΚ για την κατασκευή του γηπέδου της. Το υποκριτικό «ναι μεν, αλλά…» και τα δεδομένα που δεν αφήνουν ουσιαστικά επιχειρήματα στους… αντιφρονούντες.

Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας βρίσκεται πλέον και επίσημα απέναντι από την ΑΕΚ στην προσπάθειά της για την κατασκευή του γηπέδου της. Η κατάθεση προσφυγής στο ΣτΕ δίνει ουσιαστικά τέλος στις παλινωδίες, στα μισόλογα και στο θολό τοπίο που τεχνηέντως είχε δημιουργήσει η νέα δημοτική αρχή από την ημέρα της εκλογής της όσον αφορά τη θέση της για το πρότζεκτ της «Αγια-Σοφιάς».

Στην αρχή ο Άρης Βασιλόπουλος εξέφραζε την άποψή του… γενικά. Για το μέγεθος και την ιστορία της ΑΕΚ, για το δικαίωμά της να αποκτήσει ένα γήπεδο, για την ανάγκη σεβασμού στους νόμους και την προστασία του περιβάλλοντος, όμως επί της ουσίας έκανε σαν να μην έχει παρουσιαστεί ήδη ένα σχέδιο. Στην πορεία, άρχισε να εκφράζει πιο συγκεκριμένες ενστάσεις, αλλά με… υποσημειώσεις. Και εσχάτως έγινε ξεκάθαρος όσον αφορά τις διαφωνίες του, βάζοντας όμως πάντα στο κάδρο την ανάγκη… ουσιαστικού και ειλικρινούς διαλόγου με την επίσημη ΑΕΚ.

Αποπηγάδι: Το χρονικό


Από τις πρώτες περιοχές της Ελλάδας που οι πολυεθνικές χτύπησαν ανελέητα αρπάζοντας ελληνική γη με την μάσκα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ήταν το Αποπηγάδι, ένας ορεινός όγκος στα Χανιά της Κρήτης. Η εταιρεία ΚΤΙΣΤΩΡ Α.Ε με έγγραφα που έλεγαν ψέμματα στους κατοίκους της περιοχής, με την στήριξη των κυβερνήσεων Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου και όλων των κατοχικών κυβερνητών μέχρι σήμερα, αλλά και με απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να ιδιωτικοποιήσει χιλιάδες στρέμματα γης.

Το πρόσχημα ήταν οι ανεμογεννήτριες αλλά τελικά τα έργα της εταιρείας και των κυβερνήσεων ήταν η πλήρης βιομηχανοποίηση της περιοχής με υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και πάρκο ανεμογεννητριών.
Οι κάτοικοι της περιοχής από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκαν τόσο με επιστολές και ψηφίσματα προς τα αρμόδια όργανα του Κράτους όσο και με την φυσική αντίστασή τους απέναντι σε ΜΑΤ και σε ιδιωτικούς φύλακες της εταιρείας. Μέχρι σήμερα κάτοικοι  διώκονται ποινικά για την αντίστασή τους υπέρ του ίδιου τους του τόπου.

Το χρονικό της απάτης αποτυπώνεται στο βίντεο που ακολουθεί βήμα προς βήμα.

Εκατομμύρια νοικοκυριά σε καθεστώς ομηρίας για δεκαετίες


Είτε τελειώσουν τα μνημόνια είτε όχι, το βέβαιο είναι ένα: εκατομμύρια νοικοκυριά θα παραμείνουν σε καθε­στώς ομηρείας για πολλά χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, καθώς το χρέος που συσσωρεύτηκε στις πλάτες τους εν μέσω ύφεσης μόνο βιώσιμο δεν μπορεί να θεωρηθεί. Η βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας είναι απασφαλισμένη, αλλά κανείς δεν θέλει να μιλάει γι' αυτήν.

Στην πενταετία των μνημονίων, αφού επιβλήθηκαν μέτρα δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, κατορθώσα­με το απίστευτο: το δημόσιο χρέ­ος, παρά τα «κουρέματα» και το Ρ5Ι, παραμέ­νει στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2009, ενώ το ιδιωτικό χρέος είναι το υψηλότερο στην ιστορία αυτού του τόπου. Το 2015 το ιδιωτι­κό χρέος θα είναι μεγαλύτερο ακόμη και από το δημόσιο.

♦ Οι οφειλές προς την εφορία εξακολουθούν να «φουσκώνουν» με φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη της τάξεως των 1,5 δισ. ευρώ ανά μή­να. Ακόμη και η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν έκανε τη... διαφορά, καθώς η συμμετοχή - αναλογικά με τον συνολικό αριθμό των οφει­λετών - κρίνεται εξαιρετικά περιορισμένη.

Ανάλογη είναι η εικόνα και από τη ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία.

♦ Οι δανειολήπτες με «κόκκινες» οφειλές γί­νονται ολοένα και περισσότεροι. Από Δευτέρα οι τράπεζες θα ενεργοποιήσουν τον Κώδικα Δεοντολογίας καλώντας τους δανειολήπτες για ρύθμιση.

Εξευτελισμένη(οι) πολιτική(οί)


Του Γιάννη Μακριδάκη

Εκτός από τους πολλούς ανθρώπους που θα ήθελα αλλά δεν επελέγησαν, υπάρχει και ένας άνθρωπος, τον οποίον γνωρίζω προσωπικά και εκτιμώ και επελέγη τελικά να συμμετέχει σε ψηφοδέλτιο του Σύριζα. Δεν έχει σημασία σε ποιον Νομό. Μάλλον παντού τα ίδια συμβαίνουν. Μέσω αυτού λοιπόν παρακολούθησα την διαδικασία από κοντά. Περιγράφω το τελευταίο στάδιο και όχι τα όσα προηγήθηκαν εδώ και δύο χρόνια…

Καταρχήν υποχρεώθηκε να παραστεί ενώπιον κάποιων, στην συντριπτική πλειονότητά τους ”κοινωνικών και πολιτικών Τίποτα”, από σταλινικούς μέχρι εκπροσώπους της πελατειακής νοοτροπίας και των μικροπολιτικών και προσωπικών συμφερόντων και να τους δηλώσει αυτοεξευτελιζόμενος την επιθυμία του να γίνει βουλευτής τους. Αυτό είναι το πρώτο βήμα, το πρώτο προσόν που πρέπει να έχεις για να μπεις σε ψηφοδέλτιο. Να εξευτελιστείς εμπρός στους κομματικούς Τίποτες.

Κατόπιν οι κομματικοί Τίποτες στείλανε την λίστα με τους εξευτελιζόμενους, μέσα και ο δικός μου, στην Κουμουνδούρου, όπου την ενέκριναν οι κεντρικοί παράγοντες (το ποσοστό του Τίποτα εντός αυτών δεν με ενδιαφέρει να το γνωρίζω) και την ξανάστειλαν πίσω με την προσθήκη ενός ακόμη, παλαιοπασόκου υποψήφιου, τον οποίον έβαλε σφήνα στην λίστα κάποιος πολιτικάντης από εκεί, για τους γνωστούς σε τόσο εξευτελιστικές διαδικασίες λόγους.

Παραμερίζοντας αυτά που μας χωρίζουν…("ΣΠΙΘΑ" ΑΤΤΙΚΗΣ)

Εμείς η ΣΠΙΘΑ που βγήκαμε στους δρόμους και στις πλατείες, μαζί με άλλα κινήματα αντίστασης, εμείς που είμαστε από τους πρώτους που συνειδητοποιήσαμε σε τι περιπέτειες μπήκε η χώρα μας από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου, εμείς που παλέψαμε και παλεύουμε μέσα στο πλαίσιο της αλληλεγγύης για τους συμπολίτες μας και μαζί με αυτούς, λέμε ΟΧΙ στην σημερινή κυβέρνηση και δη στη Νέα Δημοκρατία, που έχει το θράσος και κατεβαίνει σε εκλογές με το σύνθημα: «Αλήθεια και Ευθύνη» και μας υποβάλλει σε  καυδιανά δίκρανα: «Μνημόνιο για πάντα ή χρεοκοπία».

Αυτή τη στιγμή, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, ολόκληρο το βοθροδεξιό σύστημα αντεπιτίθεται με όλες του τις δυνάμεις... Κατέβασε εδώ και καιρό το κόμμα «Ποτάμι», και μόλις προχθές το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου… Από τη δημιουργία και μόνο αυτών των μορφωμάτων και μάλιστα το ένα την τελευταία στιγμή, δείχνει ότι βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. Δημιουργεί συνεχώς αναχώματα για να ανακόψει την απομάκρυνσή του από την εξουσία .
Οι κυβερνήσεις των μνημονίων πρέπει να φύγουν και η δύναμη των μνημονιακών κόμματων να εκμηδενιστεί... Βρίσκονται στην εξουσία κόντρα στη θέληση του λαού, στηριζόμενοι στον κρατικό μηχανισμό που οι ίδιο δημιούργησαν και συντήρησαν, τα συστημικά ΜΜΕ που οι ίδιοι ανέδειξαν και τα οικονομικά συμφέροντα που τo στηρίζουν, 70 χρόνια τώρα…

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχει καταφέρει να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος των αντιμνημονιακών κομμάτων και δυνάμεων και να είναι πολύ κοντά στην ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας μας.

Ο πράκτορας επί μισθώσει ξέρει μόνο από ψεύδη και συκοφαντίες

Του Δημήτρη Καζάκη

Όταν έχεις υιοθετήσει επίσημα την ιδεολογία των πρακτόρων του Μανιαδάκη και της Κομαντατούρ της ναζιστικής κατοχής είναι λογικό να ασκείσαι με προβοκατόρικα δημοσιεύματα. Έτσι ο Ριζοσπάστης επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά το ποιόν αυτών που τον διοικούν. Σε σημερινό του ανώνυμο δημοσίευμα αναφέρει ψευδώς ότι το ΕΠΑΜ "του Δ. Καζάκη" προχωρά σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου. Παρά την επίσημη διάψευση του ίδιου του ΕΠΑΜ.

Πειστήριο της συνεργασίας αναφέρει την υποψηφιότητα Γ. Χριστοφορίδη, εκδότη του Χωνιού, που κατά τον Ριζοσπάστη, είναι η εφημερίδα που "εκφράζει τις θέσεις του ΕΠΑΜ". Δεν έχει καμιά σημασία το γεγονός ότι ο Γ. Χριστοφορίδης δεν υπήρξε ποτέ μέλος του ΕΠΑΜ, ούτε το γεγονός ότι το Χωνί δεν είναι παρά μια αντιμνημονιακή εφημερίδα και επίσης δεν έχει σχέση οργανωτική ή πολιτική με το ΕΠΑΜ.

Τι να πει κανείς; Ότι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Επειδή αυτοί κινούνται στο σκοτάδι και στο παρασκήνιο, νομίζουν ότι έτσι κινείται και το ΕΠΑΜ; Πάντως είναι εντυπωσιακό πόσο τρέμουν την ανοιχτή αντιπαράθεση, δημόσια και μπροστά στον κόσμο. Κι έτσι καταφεύγουν στο ψέμμα. Το ψέμμα είναι σήμα κατατεθέν για δαύτους. 

Ειλικρινά πάντως ακόμη κι εμένα που ξέρω προσωπικά τι κουμάσια είναι και για ποιους δουλεύουν, με εντυπωσιάζει η ασφαλίτικη νοοτροπία και πρακτική της εν λόγω εφημερίδας και των καθοδηγητών της. Άλλωστε γι' αυτό επιδοτούνται αδρά από το επίσημο καθεστώς. Είναι οι χρήσιμοι ηλίθιοι του καθεστώτος κατοχής για να κρατά διαιρεμένο και υποδουλωμένο τον λαό.

Πηγή:http://seisaxthia-epam.blogspot.gr/2015/01/blog-post_40.html

Βαθύτατη πολιτική σκέψη!...

Σχόλιο
του Γραφείου Τύπου
του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ.)

Ο συντάκτης της εφημερίδας «Ριζοσπάστης», παρά το γεγονός ότι το Ε.ΠΑ.Μ. διέψευσε επισήμως τις φήμες περί εκλογικών συνεργασιών, επιμένει. Θεωρεί δεδομένη τη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και «τεκμηριώνει» την εκτίμησή του, αναφερόμενος στην πρόσκληση του κ. Π. Καμένου προς τον κ. Γ. Χριστοφορίδη, ως εκπρόσωπο της εφημερίδας «Το χωνί», για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του κόμματός του!

Σύμφωνα με την... βαρυσήμαντη «ανάλυση», εφόσον οι ΑΝ.ΕΛ. προτίθενται να συνεργαστούν με τον κ. Γ. Χριστοφορίδη που εκπροσωπεί την εφημερίδα «Το χωνί», η οποία -κατά την άποψη του συντάκτη- «εκφράζει τις θέσεις του ΕΠΑΜ», συνάγεται το συμπέρασμα ότι υφίσταται εκλογική συνεργασία με το Ε.ΠΑ.Μ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η εκτίμηση του «Ρ» ανάγεται στο «αξιομνημόνευτο» παράδειγμα που περιλαμβάνεται στο σχολικό βιβλίο του μαθήματος της «Λογικής»: «Ο χωροφύλακας είναι όργανο και το μπουζούκι είναι όργανο. Άρα, ο χωροφύλακας είναι μπουζούκι!».

Βαθύτατη πολιτική σκέψη! Και μη χειρότερα... 

Το Γραφείο Τύπου του ΕΠΑΜ
Αθήνα 06/01/2015