Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Από την Ιρλανδία με αγάπη...


Του Αλέξανδρου Ζέρβα

Θέλετε να μας δώσετε το σπίτι σας με το καλό ή να φροντίσουμε να σας βγάλουν σηκωτούς;». Κάπως έτσι φαίνεται να οραματίζονται πολλοί μεγαλοτραπεζίτες το «φιλικό διακανονισμό» με όσους δανειολήπτες αποδεδειγμένα αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες του δανείου τους. Βλέπετε, το λεγόμενο «ιρλανδικό μοντέλο», του οποίου την κεντρική ιδέα περιγράψαμε σε αδρές γραμμές πιο πάνω, δίνει την αίσθηση ότι όλα θα γίνουν αθόρυβα, ήσυχα και παστρικά.

Ούτε  πλειστηριασμοί, ούτε συγκεντρώσεις κι ένταση στα δικαστήρια, ούτε αύξηση της κοινωνικής αγανάκτησης για τους μεγαλοτραπεζίτες, ούτε επιπλέον προβλήματα για την «πολύπαθη» κυβέρνηση Τσίπρα (πάνω που βγήκε στις αγορές). Άσε που θα μπορέσουν τα επενδυτικά funds να πιάσουν μια ώρα αρχύτερα δουλειά. Τζάμπα ακονίζουν τα νύχια τους ενάμιση χρόνο τώρα;

Άλλωστε, εδώ κι αρκετό καιρό διακινείτο ευρέως μεταξύ διαφόρων «ειδήμονων» επί των τραπεζικών η άποψη ότι η προστασία που παρεχόταν σε χιλιάδες (απελπισμένων στην κυριολεξία) δανειολήπτες αποτελούσε σημαντική τροχοπέδη στη διαδικασία ανάταξης της ελληνικής οικονομίας. Προεξοφλούσαν δε πως η μεγάλη πλειοψηφία όσων έκαναν (ή κάνουν) χρήση αυτής της δυνατότητας ανήκαν στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Κι είναι αλήθεια πως η κυβέρνηση Τσίπρα τους έκανε τη χάρη να αφαιρέσει πολλές δικλείδες ασφαλείας προς όφελος των τραπεζών αλλά και των distress funds, τα οποία, έχοντας αποκομίσει πολύτιμες εμπειρίες βγάζοντας στο σφυρί εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια σε Ισπανία και Πορτογαλία, είπαν να κατηφορίσουν στη χώρα μας για να διαχειριστούν με τρόπο ανάλογο το ίδιο ζήτημα. Μόνο που όλοι πολύ γρήγορα αντιλήφθηκαν πως μια τέτοια εξέλιξη πιθανότατα θα γινόταν θρυαλλίδα ανεξέλεγκτων καταστάσεων στο εσωτερικό μιας πολύπαθης χώρας. Αναζητώντας λοιπόν (τόσο τραπεζίτες όσο κι η κυβέρνηση) κάποια λύση προκειμένου να έχουν «και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο» κατέληξαν στη λύση στο ιρλανδικό μοντέλο.

Σύμφωνα με αυτό, λοιπόν, αφαιρούνται πολλές σχετικές αρμοδιότητες από τα δικαστήρια, ενώ τίθεται ως προτεραιότητα η «άμεση και φιλική επικοινωνία» (κατά το πρότυπο που περιγράψαμε στην αρχή) μεταξύ της τράπεζας και του δανειολήπτη. Σε περίπτωση όμως που ο δανειολήπτες αρνηθεί να συμμορφωθεί στις υποδείξεις των τραπεζών ή των όποιων μεσαζόντων, τότε κρίνεται, άμεσα και χωρίς δεύτερη κουβέντα, «μη συνεργάσιμος», με αποτέλεσμα την εκκίνηση της διαδικασίας κατάσχεσης των ενυπόθηκων ακινήτων του δανείου.

Ποια ήταν όμως το αποτέλεσμα του εν λόγω μοντέλου στην Ιρλανδία; Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ιρλανδίας, το πρόβλημα όχι μόνο δε λύθηκε αλλά διογκώθηκε σε μεγάλο βαθμό, αφού περίπου το 80 % των κόκκινων στεγαστικών δανείων παρέμειναν εκτός οποιασδήποτε ρύθμισης. Την ίδια στιγμή, οι ιρλανδικές τράπεζες (υπενθυμίζεται πως ήταν ο βασικός παράγοντας της βαθιάς οικονομικής κρίσης στη χώρα) απέδειξαν τη βαθιά «φιλική» τους διάθεση, επιχειρώντας να προχωρήσουν σε κατασχέσεις στο 60% των περιπτώσεων που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν.

Θα ήταν όμως πραγματικά εκτός πραγματικότητας να αναζητήσει κανείς ίχνη κοινωνικής ευαισθησίας μεταξύ των εξεχόντων τραπεζικών στελεχών. Άλλωστε, όπως ξεκαθάρισε πολύ πρόσφατα κι ο Γιάννης Στουρνάρας, βασικός στόχος στο ζήτημα των κόκκινων δανείων είναι «η επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων των τραπεζών». Πιθανότατα ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας να βλέπει μπροστά του μόνο στρατηγικούς κακοπληρωτές: από το μακροχρόνια άνεργο οικογενειάρχη μέχρι τον επιχειρηματία, ο οποίος φρόντισε να «φουντάρει» την εταιρεία του αφήνοντας απλήρωτους δεκάδες υπαλλήλους του. Ίσως μάλιστα ο δεύτερος να έχει αρκετές περισσότερες ρεαλιστικές πιθανότητες να τη σκαπουλάρει τελικά. Πάντα κατά το πρότυπο κάποιας Ιρλανδίας...

Πηγή:http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/apo-tin-irlandia-me-agapi

..//..




Πλειστηριασμοί, ένας συνεχής αγώνας που δεν σταματά τον Αύγουστο

27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017


Εχθές 26/7/2017 τελευταία Τετάρτη του Ιουλίου, οι χιλιάδες φίλες-φίλοι και μέλη του Ε.ΠΑ.Μ. βρέθηκαν σε δεκάδες Ειρηνοδικεία ολόκληρης της χώρας καταφέρνοντας για άλλη μια φόρα να προστατέψουν εκατοντάδες περιουσίες πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από 1/1/17 έως 26/7/2017 οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί ήταν μόνο μέσω της σελίδας των ηλεκτρονικών δημοσιεύσεων 2.382 που όμως καταφέραμε να αποτρέψουμε σε ποσοστό άνω του 90%.

Από σήμερα ο αγώνας μπαίνει στη μηνιαία καλοκαιρινή ανάπαυλα, αφού τον Αύγουστο δεν έχουμε πλειστηριασμούς, αυτό είναι ένα γεγονός που μας επιτρέπει να ανασυγκροτήσουμε δυνάμεις μπροστά στη μεγάλη μάχη της νέας περιόδου που ξεκινάει την πρώτη Τετάρτη του Σεπτεμβρίου 6/9/17 με 212 πλειστηριασμούς, ενώ για ολόκληρο το μήνα έχουν ήδη προγραμματιστεί 1.127 πλειστηριασμοί.

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε η επίθεση που έρχεται θα είναι πολύ διαφορετική από αυτό που ξέραμε έως σήμερα.

Το συντονιστικό κοινωνικών δράσεων (τομέας πλειστηριασμών) του Ε.ΠΑ.Μ., αφού ευχηθεί σε όλα τα μέλη και τους φίλους ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, απευθύνει κάλεσμα για πλήρη εγρήγορση και ουσιαστική συμμετοχή στον αγώνα του Ελληνικού λαού για την προστασία της περιουσίας του.

Το Ε.ΠΑ.Μ. πάντα πιστό στις αρχές του, έχει δεσμευτεί ότι ακόμη και στην περίπτωση που δεν θα καταφέρει με τον αγώνα του στα ειρηνοδικεία να προστατευτούν ΟΛΕΣ οι περιουσίες του λαού μας, θα αποκαταστήσει τις παρανομίες των ΚΑΤΟΧΙΚΩΝ κυβερνήσεων από το 2010 και μετά, επιστρέφοντας τες στους ΝΟΜΙΜΟΥΣ ιδιοκτήτες τους.

Όλοι στον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση του Ελληνικού λαού. 

Αθήνα 27 Ιουλίου 2017

../..


Δεκάδες αρπαγές σπιτιών και λαϊκών περιουσιών ακυρώθηκαν σήμερα από το κίνημα

ακυρώθηκαν
Ακυρώθηκαν, από μέλη του κινήματος κατά των πλειστηριασμών, περισσότεροι από 200 πλειστηριασμοί, που είχαν προγραμματιστεί σε όλα τα ειρηνοδικεία της χώρας για την Τετάρτη 26/7.

Η ανελέητη επίθεση στις πρώτες κατοικίες και στις λαϊκές περιουσίες πήρε τηνΤετάρτη 26 Ιουλίου 2017 τη μορφή μπαράζ. Με 201 πλειστηριασμούς ακινήτων(εκ των οποίων οι 90 αφορούσαν σε διαμερίσματα και μονοκατοικίες), σε ειρηνοδικεία όλης της χώρας. Ειδικότερα, στην Αττική είχαν προγραμματιστεί 29 πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών στην Αθήνα και 61 στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Από τους 201 επισπεύδοντες των πλειστηριασμών, οι 151 ήταν τράπεζες.

Στο ειρηνοδικείο Αθήνας, ακυρώθηκαν από το κίνημα 49 πλειστηριασμοί, παρά το γεγονός ότι και πάλι ορισμένοι «συμβολαιογράφοι – κοράκια» επιχείρησαν θρασύτατα να διενεργήσουν «νόμιμα» ή παράνομα πλειστηριασμούς.

Στην κινητοποίηση στο ειρηνοδικείο της Αθήνας συμμετείχε και πάλι μπλοκ της ΛΑ.Ε,με επικεφαλής τα μέλη της Π.Γ Δ. Στρατούλη, Σ. Λεουτσάκο, Δ. Σαραφιανό, Δ. Σπανού, Δ. Κοντό, της Πλεύσης Ελευθερίας με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, του ‘‘Δεν Πληρώνω” και του ΕΠΑΜ, και από κοινωνικές συλλογικότητες.

Στο ειρηνοδικείο της Αθήνας παραβρέθηκαν και οι εκπρόσωποι των τριών σωματείων, που καλύπτουν τους εργαζόμενους της ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ, και ζήτησαν δημόσια να γίνει ο πλειστηριασμός που την αφορούσε, γιατί είπαν ότι περιμένουν από το εκπλειστηρίασμα να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στην εταιρεία και ο νέος ιδιοκτήτης να κρατήσει στη δουλειά τους ήδη εργαζόμενους.

Τα παριστάμενα στελέχη της ΛΑΕ είπαν στους εκπροσώπους των σωματείων ότι σέβονται με την γνώμη τους, αλλά θεωρούν ότι με βάση τον τροποποιημένο κώδικα της πολιτικής δικονομίας τα χρήματα από τον πλειστηριασμό της ΠΗΓΑΣΟΣ θα πάνε, και μάλλον όλα, στους τραπεζίτες και ότι δεν υπάρχει εγγύηση ότι νέος, γνωστότατος ιδιοκτήτης Ιβάν Σαββίδης, θα κρατήσει στη δουλειά τους ήδη εργαζόμενους.

Μετά αυτό τον πλειστηριασμό στον Ιβάν Σαββίδη και την εταιρεία του Dimeraπερνούν πλέον τα σήματα των εφημερίδων του Πήγασου, «Έθνος» και «Έθνος της Κυριακής», έναντι τιμήματος 3 εκατομμυρίων ευρώ. Αντίστοιχα, με προσφορά 580.000 ευρώ παίρνει και την οικονομική εφημερίδα Ημερησία(και τα τρία της εμπορικά σήματα- εφημερίδα και σάιτ). Αυτή η προσφορά για τα σήματα των εφημερίδων ήταν η μοναδική που κατατέθηκε και μάλιστα στην εκπνοή του χρόνου.

Οι πιστώτριες τράπεζες που διενεργούν τους πλειστηριασμούς προσδιόριζαν την τιμή πρώτης προσφοράς για το «Έθνος» στα 2,35 εκατ. ευρώ και για την «Ημερησία» στις 250.000 ευρώ.

Στη Θεσσαλονίκη, ακυρώθηκαν οι πλειστηριασμοί που είχαν προγραμματιστεί, λόγω της κινητοποίησης του «Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης».

Στο Αγρίνιο και την Πάτρα οι κινητοποιήσεις ήταν πάλι ιδιαίτερα μαζικές και δυναμικές και απέτρεψαν όλους τους πλειστηριασμούς σπιτιών και λαϊκών περιουσιών.

Την Τετάρτη 26 Ιουλίου επιχειρήθηκε για τελευταία φορά, μέσα στο τρέχον καλοκαίρι, να «βγουν μαζικά στο σφυρί» λαϊκές περιουσίες και κατοικίες. Οι πλειστηριασμοί θα «παγώσουν» μέχρι το τέλος Αυγούστου, λόγω της μη λειτουργίας των δικαστηρίων για την καλοκαιρινή περίοδο. Όμως, από τις 6/9 θα ξεκινήσουν, ξανά, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και μάλιστα με ηλεκτρονικό τρόπο.

Κάθε εβδομάδα θα βγαίνουν στο «σφυρί» όλο και περισσότερα σπίτια,καταστήματα και λαϊκές περιουσίες, για χάρη της ικανοποίησης των δανειστών – «οικονομικών δολοφόνων», των τραπεζών και των funds.

Στόχος των δανειστών, της κυβέρνησης και των φιλομνημονιακών κομμάτων είναι με ένα «κλικ» από έναν υπολογιστή, να εκπλειστηριάζονται σε εξευτελιστικές τιμές, χωρίς κανένα ηθικό φραγμό, οι λαϊκές κατοικίες και περιουσίες.

Οι συλλογικότητες και οι πολίτες που απέτρεψαν και πάλι τους πλειστηριασμούς έλεγαν στην iskra ότι το Κίνημα κατά των Πλειστηριασμών δεν θα αναστείλει τις δράσεις του. Αντίθετα, θα εντείνει τον αγώνα κατά της υφαρπαγής των λαϊκών κατοικιών και περιουσιών, ακυρώνοντας στην πράξη και τους ηλεκτρονικούςπλειστηριασμούς, από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Μετά το τέλος της κινητοποίησης ο Δημήτρης Στρατούλης έκανε στους παριστάμενους δημοσιογράφους την εξής δήλωση:

“Σήμερα το κίνημα κατά των πλειστηριασμών ακύρωσε σ’ όλη τη χώρα δεκάδες πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών και λαϊκών περιουσιών.

Θα συνεχίσουμε από το Σεπτέμβριο τον αγώνα για να μην υπάρξουν αρπαγές σπιτιών και λαϊκών περιουσιών από τις τράπεζες, τα κερδοσκοπικά funds, τα “αρπακτικά” και το μνημονιακό κράτος, με το νέο πλέον σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Σεβόμαστε τη γνώμη των τριών σωματείων που καλύπτουν τους εργαζόμενους της ΠΗΓΑΣΟΣ, που ζήτησαν να γίνει ο πλειστηριασμός, που την αφορούσε, γιατί θεωρούν ότι έτσι θα πάρουν μέρος των δεδουλευμένων τους και ότι θα τους προσλάβει ο νέος ιδιοκτήτης.

Τους είπαμε, όμως, δημόσια τη δική μας γνώμη ότι με βάση τον τροποποιημένο κώδικα της πολιτικής δικονομίας τα χρήματα από τον πλειστηριασμό της ΠΗΓΑΣΟΣ θα πάνε, και μάλλον όλα, στους τραπεζίτες και ότι δεν υπάρχει εγγύηση ότι νέος γνωστότατος ιδιοκτήτης Ιβάν Σαββίδης θα κρατήσει στη δουλειά τους ήδη εργαζόμενους.

Η ΛΑΕ ζητά και θα αγωνιστεί, ώστε να πάνε όλα τα χρήματα του σημερινού πλειστηριασμού της ΠΗΓΑΣΟΣ για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και να δεσμευτεί ο νέος ιδιοκτήτης ότι δεν θα χάσουν την δουλειά τους.

Εάν αυτά δεν γίνουν, τότε οι μόνοι ωφελημένοι από το σημερινό πλειστηριασμό θα είναι οι τράπεζες, ο κύριος Σαββίδης και η διαπλοκή.”


Αποτροπή πλειστηριασμών και στο Ειρηνοδικείο Μαραθώνα

Με την δυναμική τους παρουσία η Επιτροπή Αγώνα Ωρωπού, η Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών, η Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Προστασίας Δανειοληπτών και μέλη της ΛΑ.Ε δεν επέτρεψαν να ξεκινήσει η διαδικασία πλειστηριασμών στο Ειρηνοδικείο Μαραθώνα.

Η παρουσία τους στην είσοδο του Ειρηνοδικείου ανάγκασε «κοράκια» και συμβολαιογράφους να αποχωρήσουν.

Με συνθήματα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», «Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε γι’ ανθρώπινες ζωές», «Η περιουσία η λαϊκή δεν είναι για τα δόντια σου κοράκι Κοντονή», «Κοράκια, κοράκια ηλεκτρονικά, αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά», «Με μέτωπο λαέ σήκω και πολέμα, ΕΕ και ΔΝΤ σου πίνουνε το αίμα», δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους από τον Σεπτέμβρη και με τη δυναμική τους παρουσία να ανατρέψουν τα σχέδια κυβέρνησης και τραπεζιτών για την αρπαγή της λαϊκής περιουσίας.


Πηγή:http://www.iskra.gr


ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.