Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Geoff Pyatt: Ως νέος Peurifoy, κρίνει, επικρίνει και υποδεικνύει στην κυβέρνηση τι να πράξει!



Του Βασίλη Μακρίδη

Στον ένα χρόνο και κάτι μέρες από τότε που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Geoff Pyatt, έχουμε παρατηρήσει την υπερβολική «δραστηριοποίηση» και τον ωμό παρεμβατισμό του Αμερικανού διπλωμάτη στα ελληνικά πολιτικά πράγματα, που θυμίζει τις εποχές του διαβόητου προκατόχου του John Peurifoy, στις αρχές της δεκαετίας του ’50.

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κίεβο και τοπικός «ενορχηστρωτής» του ουκρανικού Maidan, που έφερε στις αρχές του 2014 στην εξουσία τη σημερινή νεοφιλελεύθερη – νεοναζιστική ηγεσία του Ποροσένκο, από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα δεν χάνει ευκαιρία, όχι απλώς να εκφράσει την άποψή του για τα πολιτικά τεκταινόμενα στη χώρα μας, αλλά και να υποδείξει στη νεομνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου τις «ενδεδειγμένες» κινήσεις, προκειμένου –δήθεν– η χώρα μας να βγει από την κρίση και να γίνει «ελκυστικός προορισμός» για τους ξένους «επενδυτές» (βλέπε: βορά για τους τυχάρπαστους καιροσκόπους και κερδοσκόπους σε βάρος της χώρας και του λαού μας).

Μιλώντας σε συνέδριο με τον βαρύγδουπο τίτλο «Για τις επενδυτικές ευκαιρίες και προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας», ο Pyatt ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «είναι θέμα της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να κάνει αλλαγές που θα δείξουν ότι η Ελλάδα είναι καλό μέρος για επενδύσεις» και ζήτησε μετ’ επιτάσεως «να προχωρήσουν ιδιωτικοποιήσεις που καθυστερούν»!!!
Ανήγγειλε επίσης ότι τον προσεχή Ιούνιο θα παραστεί μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου (τον γνωστό και με την ιδιότητα του προέδρου του Levy Economics Institute) σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη, όπου θα επαναλάβει, τάχα, την… «εμπιστοσύνη» του στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας· κοινώς, την εμπιστοσύνη του, ότι η νεομνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου θα εκτελέσει με προθυμία όλες τις υποδείξεις – εντολές που θα της δοθούν, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των πιστωτών της στην περιοχή και, βεβαίως, πρώτα και κύρια αυτά των ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, επανέλαβε την πάγια αμερικανική στρατηγική, η οποία με πρόφαση την «ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού με ενέργεια», ουσιαστικά επιδιώκει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απεμπόληση του ρωσικού φυσικού αερίου από την αγορά της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης και την αντικατάστασή του με αντίστοιχο αμερικανικό σχιστολιθικό, γνωστό για το υψηλότατο κόστος παραγωγής του, αλλά και για τις τεράστιες οικολογικές καταστροφές που προκαλεί η εξόρυξή του.

Τάχθηκε, λοιπόν, ανεπιφύλακτα υπέρ της προώθησης των αγωγών ΤΑΡ (Αζερμπαϊτζάν, με συμμετοχή αμερικανικών και ιταλικών κεφαλαίων), του ελληνοβουλγαρικού (επίσης με συμμετοχή αμερικανικών κεφαλαίων), των νέων εγκαταστάσεων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη (τα οποία θα επεξεργάζονται κυρίως αμερικανικής προέλευσης φυσικό αέριο) και του κάθετου αγωγού που θα συνδέει τα συστήματα φυσικού αερίου από την Ελλάδα ως την Ουκρανία (της οποίας η χουντική κυβέρνηση, εθελόδουλα προς τη Δύση έκλεισε, ουσιαστικά, την όδευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσα από το έδαφός της, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις και στους πολίτες της χώρας και υποχρεώνοντας τις μεν επιχειρήσεις σε κρίση, έως και «λουκέτο», τους δε Ουκρανούς πολίτες να ξεπαγιάσουν από το κρύο μέσα στον χειμώνα).

Και φυσικά τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση, ότι οι υποδομές αυτές δεν θα πρέπει να μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά, κατά την ορολογία του ίδιου, «να αλλάξουν την εξίσωση και να μην επιτρέπουν στη Ρωσία να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο». Σε απλά Ελληνικά, ο Geoff Pyatt απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από τις κυβερνήσεις και άλλων ευρωπαϊκών κρατών να αρνηθούν την παροχή φθηνού και ποιοτικού ρωσικού φυσικού αερίου, απλά και μόνο επειδή αυτό είναι αντίθετο προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή!

Και, φυσικά, δεν θα μπορούσε παρά να επαναλάβει την αντίθεση των ΗΠΑ στον αγωγό North Stream 2 (που κατασκευάζεται από κοινού από ρωσικά και γερμανικά κεφάλαια και εξυπηρετεί, πρωτίστως, την ενεργειακή επάρκεια της Γερμανίας), αλλά και τον ελληνοϊταλικό (ITGI) με την γελοία δικαιολογία ότι, δήθεν, «δεν εξυπηρετούν τα ευρωπαϊκά και ελληνικά συμφέροντα»!!!

Τέλος, ο Geoff Pyatt επανέλαβε χωρίς αιδώ και κανέναν ενδοιασμό την υποστήριξή του για την εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων που διεκδικεί την Εθνική Ασφαλιστική, υπό το πρόσχημα ότι αν επιλεγεί θα φέρει, δήθεν, εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια επενδύσεων και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Φυσικά δεν ανέφερε ούτε ποιος θα βγει κερδισμένος από μία τέτοια «επένδυση», ούτε τι είδους θέσεις εργασίας θα είναι αυτές που θα δημιουργηθούν. 

Εν ολίγοις, ο Geoff Pyatt είναι φανερό ότι έχει τοποθετηθεί στην Ελλάδα ακριβώς για τον ίδιο λόγο που είχε τοποθετηθεί παλιότερα από την κυβέρνηση Obama στην Ουκρανία: για να φέρει σε πέρας συγκεκριμένη αποστολή, που έχει να κάνει με το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου της χώρας, με τρόπο που να εξυπηρετούνται πρώτα και κύρια τα αμερικανικά συμφέροντα, ενδεχομένως και σε σύγκρουση με κάποια αντίστοιχα συμφέροντα εντός της ευρωζώνης και της ΕΕ. 

Πηγή: http://www.dromosanoixtos.gr/2017/05/geoff-pyatt-peurifoy.html


ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:



***********


Η Ελλάδα βασικός ενεργειακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – Τι ειπώθηκε στο ΕΣΕΠ


Το σχέδιο να μετατραπεί η χώρα μας σε βασικό ενεργειακό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με την αξιοποίηση και του τρίτου ευρωπαϊκού «πακέτου» για την ενέργεια, που θα διαρκέσει μέχρι το 2030, μέσα από ένα δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού αλλά και από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που κρύβονται υποθαλάσσια ξεδιπλώθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).

Υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, και με εισηγητή τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, οι συμμετέχοντες στο ΕΣΕΠ ενημερώθηκαν τόσο για την πορεία των εργασιών των διακρατικών αγωγών, των σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) αλλά και του δικτύου ηλεκτρισμού όσο και για τις διπλωματικές επαφές με τις εμπλεκόμενες πλευρές στο πλαίσιο της ενεργειακής διπλωματίας.

Ο EastMed και η Τριμερής με Κύπρο και Ισραήλ

Η εξεύρεση μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, καθώς και οι εκτιμήσεις για ύπαρξη ακόμα μεγαλύτερων καθιστούν την περιοχή ιδιαίτερης σημασίας όχι μόνο για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, αλλά και συνολικότερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ενεργειακό εφοδιασμό της.

Για αυτό τον λόγο, άλλωστε, έχει εκδηλωθεί αυξημένο ενδιαφέρον για την περιοχή από πολυεθνικούς ενεργειακούς κολοσσούς.

Τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν οι κατάλληλες κινήσεις μέσω ανταλλαγής επισκέψεων και συνεχούς συνεργασίας σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και Ιταλία για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού, στον οποίο δόθηκε η ονομασία EastMed.

Πριν από έναν μήνα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, από κοινού με τους αρμόδιους υπουργούς των εμπλεκόμενων κρατών εξέφρασε την υποστήριξή του στο εγχείρημα ύψους 6,4 δισ. δολαρίων για την κατασκευή αγωγού, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ευρώπη.

Κατά τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ο αγωγός φυσικού αερίου θα είναι μήκους 2.000 χιλιομέτρων και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.

Επιπλέον, θα έχει δυνατότητα μεταφοράς 16 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου ετησίως ενώ θα συνδέει τα κοιτάσματα Ισραήλ και Κύπρου, θα φτάνει μέσω Κρήτης στην Πελοπόννησο και από εκεί θα κατευθύνεται στη Δυτική Ελλάδα για να καταλήξει στην Ιταλία, τροφοδοτώντας την ευρωπαϊκή αγορά με φυσικό αέριο.

Σημειωτέον δε ότι το ΕΣΕΠ ασχολήθηκε επίσης με τον Διαδριατικό Αγωγό (TAP), τον Ελληνοβουλγαρικό Αγωγό (IGB), καθώς και με τους σταθμούς LNG.

Στη συζήτηση και οι τουρκικές προκλήσεις

Όπως ήταν, βέβαια, φυσικό, επί τάπητος τέθηκε ακόμα η τουρκική προκλητικότητα με αφορμή την κινητικότητα που καταγράφεται στην κυπριακή ΑΟΖ, δεδομένου ότι στις έρευνες και την εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων έχουν ήδη εμπλακεί παγκόσμιοι ενεργειακοί γίγαντες.

Άλλωστε, μόλις προ ολίγων ημερών ξεκίνησε νέες έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ το νεότευκτο, και από τα πλέον σύγχρονα διεθνώς ερευνητικό σκάφος «Ramform Hyperion».

Πριν από έναν μήνα Κύπρος ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμβόλαιο για την πραγματοποίηση ερευνών στην ΑΟΖ της από τις ExxonMobil, Qatar Petroleum, Total και Eni, με τα έσοδα που εκτιμάται ότι απορρέουν από την υπογραφή των τριών συμβολαίων να ανέρχονται στα 103,5 εκατ. ευρώ.

Είναι δε η πρώτη φορά που ο αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil θα πραγματοποιήσει έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι έτσι ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος και ότι στα τεμάχια 6,8 και 10 θα γίνουν συνολικά δώδεκα γεωτρήσεις.

Βεβαίως η αντίδραση της Άγκυρας ήταν ότι δεν θα επιτρέψει την έρευνα και εξόρυξη φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 6, βάσει των όσων ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ισχυριζόμενο ότι μέρος του Οικοπέδου εμπίπτει στην υφαλοκρηπίδα της χώρας.

Η Τουρκία κατηγορεί επίσης την Κυπριακή Δημοκρατία ότι δεν λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και πως κινείται μονομερώς προειδοποιεί επομένως ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία τόσο των δικών της δικαιωμάτων όσο και των Τουρκοκύπριων.

Να υπογραμμιστεί ότι αυτή την περίοδο στην περιοχή υπάρχουν δύο τουρκικά ερευνητικά σκάφη.
Το ένα εξ αυτών είναι το περίφημο «Barbaros», το οποίο επανειλημμένως κατά το παρελθόν είχε σταλεί εκεί για «έρευνες», συνοδεία, μάλιστα, τουρκικών πολεμικών πλοίων.
Στο μεταξύ, συνεχείς είναι οι ΝΟΤΑΜ για δέσμευση θαλάσσιων περιοχών γύρω από την Κύπρο για τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις…

Πηγή: Περιοδικό Επίκαιρα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.