Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Οι ανησυχίες της Ρωσίας για το ΝΑΤΟ


H Ρωσία θεωρεί την ανάπτυξη νατοϊκών δυνάμεων, όπως εξάλλου και διαφόρων στρατιωτικών εξοπλισμών υποδομής στις Βαλτικές Χώρες, στην Πολωνία αλλά και στη Γερμανία, μια σημαντική απειλή και δεν έχει πληροφορίες ή χρονικό προσδιορισμό σχετικά με την ολοκλήρωση αυτής της κλιμάκωσης, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA την Πέμπτη.

Επίσης, το ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο, επικαλούμενο τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξέι Μεσκόφ, ανέφερε ότι η Μόσχα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και επαγρύπνηση την κατάσταση, επισημαίνοντας ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλειά της.

«Η ανάπτυξη των στρατευμάτων είναι ασφαλώς μια απειλή για εμάς», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεσκόφ. «Και ποιος γνωρίζει ποιο θα είναι το τέλος αυτής της κατάστασης; Δεν διαθέτουμε τέτοιες πληροφορίες. Για πρώτη φορά μετά το πέρας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου βλέπουμε Γερμανούς στρατιώτες στα σύνορά μας», κατέληξε ο Ρώσος αξιωματούχος.


Τα σχόλια του κυρίου Μεσκόφ ακολουθούν την ανάπτυξη χιλιάδων στρατιωτών και βαρέος οπλισμού στην Πολωνία, στα κράτη της Βαλτικής και στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για την ουσιωδέστερη ανάπτυξη τέτοιου υλικού μετά τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου. Οι Γερμανοί στρατιώτες και η υλικοτεχνική υποδομή που αυτοί διαθέτουν πρόκειται να ενισχύσουν την παραμεθόριο της Λιθουανίας τον τρέχοντα μήνα σύμφωνα με το πλαίσιο του νατοϊκού σχεδιασμού, που αποβλέπει στο να καθησυχάσει τα κράτη της Ευρώπης μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Νωρίτερα την Πέμπτη, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι και η Ρουμανία αποτελεί πλέον νατοϊκό προπύργιο και ότι, ως εκ τούτου, είναι απειλή, καθώς θα φιλοξενήσει κομμάτι της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να συναντηθεί με τους υπόλοιπους ηγέτες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες στις 25 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε η βελγική κυβέρνηση, αν και το ΝΑΤΟ επιμένει ότι η ημερομηνία δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρμ Μισέλ, ανάρτησε σχόλιο στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Twitter, όπου καλωσορίζει τους ομολόγους του για την επόμενη σύνοδο του NATO στις Βρυξέλλες στις 25 Μαΐου.

Πηγή:Έντυπη Καθημερινή

http://www.viadiplomacy.gr/anisichies-tis-rosias-gia-nato/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.