Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

«Κόκκινος συναγερμός» στην Ευρωζώνη από την άνοδο του δολαρίου


Του Χρήστου Αλωνιστιώτη

Χάνει και τα 1,0450 το ευρώ έναντι του δολαρίου με τους επενδυτές να συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα να αποτιμούν όχι μόνο τις αποφάσεις της Fed αλλά το συνδυασμό των αποφάσεων της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα και της BoJ τα ξημερώματα.

Η Fed, σε μια κίνηση η οποία ήταν αναμενόμενη αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25% αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ότι εμφανίστηκε περισσότερο hawkish για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι αγορές προεξοφλούν έξι αυξήσεις επιτοκίων στα επόμενα δυο χρόνια.

Επιπρόσθετα, η Fed χρησιμοποίησε μια «μαγική φράση». Είπε ότι «η αύξηση επιτοκίων αντανακλά την εμπιστοσύνη για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας». Δεδομένου ότι εδώ και έξι εβδομάδες, οι επενδυτές είναι ισχυρά τοποθετημένοι στο δολάριο ενώ αντίθετα έχουν τις μεγαλύτερες short θέσεις στην ιστορία του ευρώ, η πτωτική κίνηση της ισοτιμίας ήταν πανίσχυρη.
Πλέον, με την Fed να αυξάνει κι άλλο τα επιτόκια και την ΕΚΤ να αυξάνει το δικό της QE, τα yields είναι συντριπτικά υπέρ του δολαρίου που σημαίνει ότι θα υπάρξει και νέα ανοδική κίνηση.
Ήταν δεδομένο ότι μια κίνηση κάτω από τα 1,0460 που ήταν και τα χαμηλά σχεδόν 2,5 ετών θα ενεργοποιούσε σειρά εντολών, η κίνηση προς το 1,0000 και χαμηλότερα αναμένεται ότι θα είναι πιο γρήγορη από τις εκτιμήσεις.
Η ισχυρή πτώση του ευρώ, θα αυξήσει κατακόρυφα τις πιθανότητες για αύξηση του πληθωρισμού. Η πτώση του ευρώ θα κάνει περισσότερο ανταγωνιστική τη Γερμανία και θα δούμε και νέα αύξηση του εμπορικού της πλεονάσματος, ενώ τα χαμηλά επίπεδα της ισοτιμίας θα ενεργοποιήσουν μια σειρά από μακροοικονομικές μεταβλητές που θα οδηγήσουν σε αύξηση της ελκυστικότητας και του νομίσματος. Όχι όμως μεσοπρόθεσμα αλλά μακροπρόθεσμα.

Από την άλλη, η άνοδος του δολαρίου, αναμένεται να προκαλέσει και νέο κύμα επενδύσεων προς την αμερικανική οικονομία, η οποία θα τραβήξει όλη τη ρευστότητα, με το κίνδυνο να υπάρξουν προβλήματα στις αναδυόμενες οικονομίες. Η άνοδος του δολαρίου δίνει τη δυνατότητα σε αμερικανικές εταιρίες να εξετάσουν πλάνα εξαγορών στην Ευρώπη και αλλού, τα οποία είχαν μπει στο συρτάρι.

Ως εκ τούτου, σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι εξαιρετικά ευνοϊκό για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, καταγράφεται σημαντική άνοδος των μετοχών, αφού αυξάνονται κατακόρυφα οι προσδοκίες για την εταιρική κερδοφορία. Ταυτόχρονα, αύξηση σημειώνει και το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρωζώνη.

Πολυεθνικές εταιρίες, εταιρίες από τον κλάδο λιανικών πωλήσεων, εταιρίες με έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα, φαρμακευτικές είναι μερικές από τις πλέον ευνοημένες από αυτή τη συγκυρία χαμηλών επιτοκίων και χαμηλού ευρώ.

Όμως, υπάρχει μια λεπτή γραμμή την οποία η Ευρωζώνη θα πρέπει να προσέξει. Η Fed παρά τα επτά χρόνια χαμηλών επιτοκίων δεν κατάφερε να κάνει ελκυστική την αμερικανική οικονομία και ήδη το επιχειρηματικό κλίμα είχε αρχίσει να επιδεινώνεται. Η εκλογή του Trump όμως απογείωσε και πάλι τις επιχειρηματικές προοπτικές.

Τα επιτόκια αυξήθηκαν κατακόρυφα από την ημέρα της εκλογής του Trump. Η αύξηση των επιτοκίων ήταν δεδομένη κι όμως δεν είχε καταφέρει να δώσει φτερά στις αποδόσεις και στις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό.

Ο Trump όμως έχει υποσχεθεί ένα πακέτο Δημοσίων Επενδύσεων, που σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για τα τρισεκατομμύρια δολάρια που «τυπώθηκαν» και οδηγήθηκαν στη Wall Street, να πέσουν στην πραγματική οικονομία.

Αυτό ανοίγει το δρόμο για μια σημαντική χρονική παράταση στην αναπτυξιακή πορεία της αμερικανικής οικονομίας, αυξάνει τις εκτιμήσεις για την εταιρική κερδοφορία και βελτιώνει τις μελλοντικές προοπτικές.

Είναι ένα μήνυμα ότι η ΕΚΤ, δεν αρκεί για να οδηγήσει σε ανάπτυξη την Ευρωζώνη και ότι η Γερμανία αργά ή γρήγορα θα δώσει το «πράσινο» φως σε μια περισσότερο αναπτυξιακή ατζέντα.

Τέλος, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η κρίση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, ξεκίνησε από την Ευρωζώνη, η οποία αύξησε τα επιτόκια σε μια εποχή που η Αμερική ζούσε τον εφιάλτη. Η κίνηση αυτή τράβηξε όλα τα κεφάλαια στην Ευρωζώνη. Όπως είχα πει και πριν από δυο χρόνια, η ώρα που η Ευρωζώνη θα «πλήρωνε» με το ίδιο νόμισμα δεν θα αργούσε.
Έφτασε η ώρα λοιπόν και η Ευρωζώνη θα πρέπει να δει πως θα διαχειριστεί τις δικές της προβληματικές επιχειρήσεις, πριν αυτές καταρρεύσουν υπό το βάρος την έλλειψης ρευστότητας.

*Ο κ. Χρήστος Αλωνιστιώτης είναι Chief Market Strategist, Delta Forex Group.

Πηγή:http://www.liberal.gr/arthro/101126/epikairotita/2016/isonkokkinos-sunagermossin-stin-eurozoni-apo-tin-anodo-tou-dolariou.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.