Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Κίνηση ματ από τη Λευκωσία για τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ


Με μια κίνηση ματ η Λευκωσία προχωρά την διαδικασία έρευνας και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στην ΑΟΖ της, καθώς με τον Τρίτο Γύρο Αδειοδοτήσεων για τα Οικόπεδα 6, 8 και 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, μπαίνουν στο παιγνίδι πραγματικοί κολοσσοί, με πρώτη την EXXON MOBIL που κερδίζει την άδεια για το Οικόπεδο 10. Αυτονόητη η σημασία αυτής της επιλογής καθώς ο μέχρι τώρα CEO της αμερικανικής εταιρίας, Rex Tillerson είναι ο νέος Αμερικάνος υπουργός εξωτερικών που αναλαμβάνει τα καθήκοντα του σε τρεις εβδομάδες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Tillerson μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας είχε συναντηθεί τον Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και είχαν συζητήσει τόσο για το ενδιαφέρον της EXXONMOBIL για τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ όσο και για την γενικότερη κατάσταση στην περιοχή.

Το γεγονός πάντως  ότι η EXXON MOBIL σε κοινοπραξία με την καταρινή Qatar Petroleum, καθώς και η ΕΝΙ και TOTAL επιλέγονται για την έρευνα των Οικοπέδων αυτών αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο όχι μόνο για το ενδεχόμενο να κρύβονται σημαντικά κοιτάσματα στον βυθό, αλλά κυρίως αποτελούν και μια πολιτική και διπλωματική ασπίδα έναντι των απειλών του Tayyip Erdogan. Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα εξαπολύσει απειλές ότι δεν θα επιτρέψει την διεξαγωγή ερευνών εάν δεν προηγηθεί επίλυση του Κυπριακού η εάν δεν διασφαλισθεί ο διαμοιρασμός των εσόδων από το φυσικό αέριο με τους Τουρκοκυπρίους.

Το Οικόπεδο 8 το αναλαμβάνει η ιταλική ΕΝΙ, η οποία έχει ήδη τα δικαιώματα για τα Οικόπεδα 2, 3 και 9.


Το ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι όμως ότι η κοινοπραξία ΕΝΙ/TOTAL, των δυο πετρελαϊκών κολοσσών της Ιταλίας και της Γαλλίας διεκδίκησε και παίρνει τα δικαιώματα για το Οικόπεδο 6 το οποίο ευθέως έχει αμφισβητήσει η Τουρκία θεωρώντας μάλιστα ότι ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και ενώ είχε επιχειρήσει να εκφοβίσει τις ξένες εταιρίες απειλώντας με μέτρα εναντίον όσων εμπλακούν στην διεκδίκηση του συγκεκριμένου Οικοπέδου. 

Η απόφαση για τον Τρίτο Γύρο Αδειοδότηση ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, ο οποίος έχει βάλει προσωπική σφραγίδα σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο έργο της προσπάθειας ,υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες, για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού  και η απόφαση εκδόθηκε ομόφωνα από την υπουργική Επιτροπή Υδρογονανθράκων και τους γάλλους συμβούλους της εταιρίας BEICIP.

Σε ότι αφορά το Οικόπεδο 10 που θεωρείται το «φιλέτο» του διαγωνισμού η επιλογή της EXXON MOBIL και Qatar Petroleum έγινε, όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» με κριτήρια το οικονομικό εκτόπισμα αλλά και το μέγεθος, την μέχρι τώρα επιτυχία σε έρευνα, ανάπτυξη και εμπορία κοιτασμάτων, το ποσοστό υδρογονανθράκων που θα διαμοιράζεται μεταξύ κράτους και εταιρειών, το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης και το μπόνους που προσφέρεται στο κρατικό Ταμείο με την υπογραφή του συμβολαίου ανάθεσης. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός της συμμετοχής και της Qatar Petroleum που επιβεβαιώνει ότι στόχος είναι η δημιουργία τερματικού υγροποίησης, αφού πρόκειται για μια από τις ποιο ισχυρές κοινοπραξίες παγκόσμια στον τομέα αυτό.

Ν. Μ.

Πηγή:http://www.liberal.gr/arthro/102346


***


Προσθήκη λεζάντας

Στην Exxon Mobil - Qatar Petroleum το τεμάχιο «10»

Λευκωσία: Με την κοινοπραξία των Exxon Mobil – Qatar Petroleum θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις το υπουργείο Ενέργειας για κατάληξη εντός μερικών εβδομάδων σε συμφωνία για ανάθεση των δικαιωμάτων έρευνας και ανάπτυξης του τεμαχίου «10» της Κυπριακής ΑΟΖ.

Για το τεμάχιο «8» προτιμητέος αιτητής κρίθηκε η Ιταλική ΕΝΙ που έχει τα δικαιώματα και για τα τεμάχια 2,3 και 9 από τον Β Γύρο Αδειοδότησης.

Το τεμάχιο «6» ανατίθεται στην κοινοπραξία των ΕΝΙ-ΤΟΤΑΛ.

Αυτό αποφάσισε πριν λίγο το Υπουργικό Συμβούλιο, εγκρίνοντας την εισήγηση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακοτρύπη και της υπουργικής επιτροπής Υδροφονανθράκων, που αποτελεί ουσιαστικά και την ομόφωνη εισήγηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υδρογονανθάκων αλλά και των γάλλων συμβούλων του κράτους, της γαλλικής BEICIP.

Τις αποφάσεις του Υπουργικού για τον Γ Γύρο Αδειοδότησης ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακοτρύπης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», αμέσως μετά την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι του υπουργείου Ενέργειας επικοινώνησαν με τους εκπροσώπους των εταιρειών και κοινοπραξιών που διεκδίκησαν τα τρία τεμάχια και τους ενημέρωσαν για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η μεγάλη μάχη δόθηκε για το τεμάχιο «10» όπου τρεις από τις προτάσεις ήταν ιδιαίτερα ισχυρές και ανταγωνιστικές μεταξύ τους – πρόκειται για τις προτάσεις της κοινοπραξίας των Exxon Mobil – Qatar Petroleum, αυτής της κοινοπραξίας ΕΝΙ – ΤΟΤΑΛ και αυτή της Νορβηγικής Statoil.

Η πρόταση της Exxon Mobil – Qatar Petroleum περιείχε στοιχεία που της έδωσαν ελαφρά πιο ψηλή τελική βαθμολογία με βάση τα συγκεκριμένα κριτήρια και την φόρμουλα αξιολόγησης. Τέτοια κριτήρια είναι το οικονομικό εκτόπισμα αλλά και το μέγεθος και η μέχρι τώρα επιτυχία σε έρευνα, ανάπτυξη και εμπορία κοιτασμάτων, το ποσοστό υδρογονανθράκων που θα διαμοιράζεται μεταξύ κράτους και εταιρειών, το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης και το μπόνους που προσφέρεται στο κρατικό Ταμείο με την υπογραφή του συμβολαίου ανάθεσης. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός της συμμετοχής και της Qatar Petroleum που επιβεβαιώνει ότι στόχος είναι η δημιουργία τερματικού υγροποίησης, αφού πρόκειται για μια από τις ποιο ισχυρές κοινοπραξίες παγκόσμια στον τομέα αυτό.

Σημαντικό γεγονός είναι και η ανάθεση του «6» σε μια επίσης πολύ ισχυρή κοινοπραξία, αυτή της ΕΝΙ-ΤΟΤΑΛ. Αυτό σημαίνει ότι θα καλυφθεί με επαρκείς σεισμογραφικές έρευνες και η περιοχή αυτή, στην οποία έχουν γίνει μόνο κατ’ αρχή σεισμογραφικές έρευνες, αλλά και λόγω του ότι για μέρος του τεμαχίου προβάλλει παράνομες διεκδικήσεις η Τουρκία.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, τα συνολικά μπόνους που προτείνονται συνολικά για τα τρία τεμάχια, κυμαίνονται μεταξύ €95 εκ. και €100 εκ. τα οποία μπορεί να τροποποιηθούν ελαφρά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τα τελικά συμβόλαια του κάθε τεμαχίου. Πρόκειται για μια ισχυρή ένεση προς το κρατικό Ταμείο αφού ακόμα δεν ε΄χει συσταθεί το Ταμείο Υδρογονανθράκων.

►Οι δηλώσεις Λακκοτρύπη

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Υπουργός είπε ότι «στο πλαίσιο του τρίτου γύρου αδειοδότησης, έρευνας υδρογονανθράκων, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα λαμβάνοντας υπόψη τη δική μου εισήγηση, που ήταν βασισμένη στην εισήγηση της τεχνοκρατικής συμβουλευτικής επιτροπής, να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τους εξής αιτητές:

Για το τεμάχιο 6 με την κοινοπραξία ΕΝΙ – TOTAL, για το τεμάχιο 8 με την εταιρεία ΕΝΙ και για το τεμάχιο 10 με την κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο όρισε διαπραγματευτική ομάδα της οποίας θα ηγούμαι με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και στην οποία θα συμμετάσχει αριθμός τεχνοκρατών και εξωτερικών συμβούλων για να προχωρήσουμε στη διαπραγμάτευση. Στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση είναι επιτυχής και νοουμένου ότι θα ληφθεί έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο θα προχωρήσουμε σε υπογραφές των συμβολαίων αναλογικού καταμερισμού. Σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσουμε με τον πρώτο επιλαχόντα στα τεμάχια όπου υπάρχει».

Ερωτηθείς για το τεμάχιο 10 είπε ότι «το γεγονός ότι είχαμε πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις τόσο από τεχνικής όσο και οικονομικής άποψης για το συγκεκριμένο τεμάχιο μας αφήνει αισιόδοξους για τις προοπτικές του. Βεβαίως με βάση και τις τεχνικές προτάσεις που έχουμε λάβει θα πρέπει να γίνουν γεω4τρήσεις για να αποδειχθεί και το ενεργειακό δυναμικό του κάθε τεμαχίου, αλλά το γεγονός ότι έχουμε λάβει αυτού του είδους τις προτάσεις για επενδύσεις σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για τον τομέα των υδρογονανθράκων μας αφήνει συγκρατημένα αισιόδοξους».

Ερωτηθείς για το χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, ο κ. Υπουργός είπε ότι «θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, από την απόσταση που θα διανύσουν οι δύο πλευρές στη διαπραγμάτευση. Θα θέλαμε να ολοκληρώσουμε μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου».

Σε ερώτηση τι θα διαλαμβάνει η διαπραγμάτευση είπε «όλους τους όρους που έχετε δει -και είναι δημοσιευμένο το έγγραφο του διαγωνισμού - οι όποιοι ήταν στη βάση των κριτηρίων αξιολόγησης και με τους οποίους πήραμε σήμερα την απόφαση. Η προσπάθεια θα είναι να βελτιωθούν αυτοί οι όροι τόσο οι τεχνικοί, οικονομικοί όσο και νομικοί πάνω στο συμβόλαιο».
Σε ερώτηση πότε θα γίνουν οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις, ο κ. Υπουργός είπε ότι «έχουμε ουσιαστικά το κάθε συμβόλαιο έρευνας αναλογικού καταμερισμού είναι χρονικής διάρκειας επτά ετών η οποία χωρίζεται σε τρεις περιόδους. Η πρώτη είναι τρία χρόνια, η δεύτερη δύο χρόνια και η τρίτη είναι δύο χρόνια».  Πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι ένα από τα θέματα της διαπραγμάτευσης.

Ερωτηθείς είπε ότι «ένα από τα βασικά κριτήρια της τεχνικής αξιολόγησης ήταν ο αριθμός και η ταχύτητα των γεωτρήσεων της κάθε εταιρείας ή κοινοπραξίας».

Σε ερώτηση είπε ότι για το τεμάχιο 12 «βρισκόμαστε στο στάδιο συζήτησης των εταιρειών μεταξύ τους για τη σύναψη συμβολαίων πώλησης. Είναι το πλέον ουσιαστικό επόμενο βήμα να γίνει για να προχωρήσουμε σε δεσμευτικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής»

Κληθείς να πει αν ενδεχόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό επηρεάζουν τα ενεργειακά θέματα, ο κ. Υπουργός είπε ότι «βλέπετε ότι προχωράμε με βάση τον προγραμματισμό μας διότι η βασική μας προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι περαιτέρω ερευνητικό πρόγραμμα και αν είναι δυνατόν περαιτέρω ανακαλύψεις, κάτι που θα μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε καλύτερο το ενεργειακό δυναμικό. Από κει και πέρα, άλλο η στρατηγική μας για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ άλλο οι διαδικασίες για το Κυπριακό».

Ερωτηθείς αν οι εταιρείες και οι κοινοπραξίες θα αναμένουν τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων της ΤOTAL το 2017, ο κ. Υπουργός είπε ότι «η κάθε γεώτρηση που γίνεται στην περιοχή μας, είτε πετυχημένη είτε αποτυχημένη, δίνει πάρα πολύ σημαντικά στοιχεία στην προσπάθεια μας να ερμηνεύσουμε τη γεωλογία της κυπριακής ΑΟΖ. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και οι συζητήσεις που έχουμε με την αιγυπτιακή πλευρά για να λάβουμε τα γεωλογικά στοιχεία της γεώτρησης του Zohr, που δεν μας αφορούν άμεσα,  αλλά θα μας βοηθήσουν να σχηματίσουμε μια καλύτερη εικόνα ως προς τη γεωλογία της περιοχής μας. Έτσι, εκείνα τα στοιχεία και η γεώτρηση που προγραμματίζεται εντός του δεύτερου τριμήνου του 2017 από την TOTAL  στο τεμάχιο 11 θα είναι πολύ σημαντική». 


Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης

Πηγή:http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/345382/stin-exxon-mobil-qatar-petroleum-to-temachio-10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.