Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Οι αυτοκρατορικές υπερεξουσίες της ΕΚΤ


Toυ Δημήτρη Καζάκη

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απειλεί τη Σλοβενία με νομικές ενέργειες. Γιατί; Διότι η αστυνομία εισήλθε στην κεντρική τράπεζα της χώρας και προχώρησε σε κατάσχεση εμπιστευτικών πληροφοριών.

Οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές αυτής της μικρής δύσμοιρης χώρας, της Σλοβενίας, η οποία αποτελεί θραύσμα από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ερευνούν το σκάνδαλο της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Το 2013 οι τοπικές τράπεζες ήταν στα πρόθυρα της πτώχευσης και η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε στο δανεισμό τους με περισσότερα από € 3 δις ($ 3,3 δις). Ταυτόχρονα, περίπου € 600 εκατ. ($ 666 εκατ.) των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης έσβησαν σε πέντε τράπεζες ως αποτέλεσμα της ανακεφαλαιοποίησης.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος της διάσωσης των τραπεζιτών, αρκεί να πούμε ότι το ΑΕΠ της Σλοβενίας το 2013 ανερχόταν σε € 43,6 δις ($ 47,9 δις), ενώ το σύνολο των επενδύσεων στην οικονομία κινείται στα € 1,5 δις ($ 1,7 δις). Η διάσωση των τραπεζών μαζί με τη γνωστή πολιτική λιτότητας και οριζόντιων περικοπών σε μια χώρα με απασχόληση γύρω στο 1 εκατ., έφερε μια κατάρρευση της οικονομίας μέσα σε δυο χρόνια άνω του 10%.

H νέα κυβέρνηση που αναδείχθηκε από τις εκλογές του 2014, προκειμένου να χρεώσει την κατάρρευση της χώρας στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα, επέτρεψε στις δικαστικές και αστυνομικές αρχές να διεξάγουν έρευνα για την σκανδαλώδη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 
Το αποτέλεσμα;
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προειδοποίησε ότι μπορεί να αναλάβει νομική δράση κατά της Σλοβενίας, όταν η αστυνομία βρήκε αμφιλεγόμενα έγγραφα κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής στην κεντρική τράπεζα της χώρας, όπως ανέφερε το Reuters χθες Τετάρτη. Τα έγγραφα που φέρεται να εκθέτουν αδικοπραξίες του προσωπικού κατά την διάσωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας το 2013 είχαν εντοπισθεί σε υπολογιστές της σλοβενικής κεντρικής τράπεζας που χρησιμοποιεί ο διοικητής της τράπεζας και οι άλλοι εργαζόμενοι, δήλωσε η ΕΚΤ. "Ο κατασχεθείς εξοπλισμός περιέχει πληροφορίες της ΕΚΤ και οι πληροφορίες αυτές προστατεύονται βάσει της άμεσα ισχύουσας πρωτογενούς νομοθεσίας της ΕΕ", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Με άλλα λόγια ο Ντράγκι επικαλείται την ασυλία που έχει η ΕΚΤ με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας, έτσι ώστε καμιά εθνική, δικαστική, ή αστυνομική αρχή κράτους-μέλους να μην μπορεί να προχωρήσει σε έρευνα και κατάσχεση στοιχείων χωρίς την έγκρισή της. Το καθεστώς αυτό ασυλίας που ισχύει τόσο για την ΕΚΤ, όσο και για τα στελέχη της, δεν υπήρξε ποτέ πριν σε καμιά χώρα ή διεθνή οργανισμό, παρά μόνο την εποχή της μοναρχίας ή αυτοκρατορίας.

Έτσι η ΕΚΤ απαιτεί να συμμορφωθούν οι αρχές της Σλοβενίας και επομένως να σταματήσει κάθε δυνατή έρευνα τα κιτάπια της κεντρικής τράπεζας, που θα αποδείκνυαν ατασθαλίες, κομπίνες και τραπεζικές ίντριγκες. Το μόνο που έχουν να κάνουν οι χώρες της ευρωζώνης είναι να υποχρεώνουν φορολογούμενους και εργαζόμενους να πληρώνουν τη διάσωση των τραπεζών με τον σκανδαλώδη τρόπο.

Ευτυχώς, όμως, θα έρθει ο Μπαρουφάκης και η συγχορδία του για να εκδημοκρατίσει αυτό το τερατώδες αυτοκρατορικό μόρφωμα. Μέχρι τότε ας πεθάνουν λαοί και χώρες. Ζήτω η Ευρώπη!

Πηγή:http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2016/07/blog-post_7.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.