Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Απειλές από τον Τούρκο πρέσβη-και ο κ. Κοτζιάς κοιμάται...


Σαφή θέση ενάντια στην απόφαση της Ελλάδας να επιτρέψει στο ελικόπτερο με τους 8 στρατιωτικούς να προσγειωθεί στην Αλεξανδρούπολη πήρε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα.

«Ηταν λάθος το γεγονός ότι τους δόθηκε άδεια να προσγειωθούν», είπε ο Κερίμ Ουράς, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενώ προειδοποίησε ότι η μη έκδοση των 8 Τούρκων θα ζημιώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οταν ρωτήθηκε πώς θα μπορούσε να αντιδράσει η Ελλάδα στο αίτημα του τουρκικού ελικοπτέρου για προσγείωση και αν αυτό θα έπρεπε να καταρριφθεί, ο πρέσβης διευκρίνισε ότι δεν εννοούσε κάτι τέτοιο με την τοποθέτησή του.
«Δεν έπρεπε να δοθεί η άδεια προσγείωσης γιατί ήταν εμφανές ότι το ελικόπτερο δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα φωτιάς όπως είχε αναφέρει εκπέμποντας σήμα κινδύνου, ενώ ήταν γνωστό ότι υπήρχε απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και πιθανότατα αυτοί που διέφευγαν συμμετείχαν σε αυτή», 
τόνισε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα

Οσο για το τι θα σημαίνει αν οι οχτώ δεν εκδοθούν στην Τουρκία, έστειλε σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση. «Κάτι τέτοιο δεν θα βοηθήσει και θα ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις», είπε ο πρέσβης, εκφράζοντας ανησυχία για τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε μία τέτοια εξέλιξη στην τουρκική κοινή γνώμη. «Πρέπει να τελειώσει πολύ γρήγορα αυτή η υπόθεση», συμπλήρωσε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, και δήλωσε ότι η δίκη των στρατιωτικών στην Τουρκία θα είναι δίκαιη και διαφανής.

Ακόμη, ο Κερίμ Ουράς δέχθηκε ερωτήσεις και για την πιθανότητα επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία, για τους πραξικοπηματίες, κάτι που άφησε ανοιχτό ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο CNN χθες. Ο πρέσβης εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει τελικά, αλλά ακόμη κι αν γίνει, δεν θα έχει αναδρομική ισχύ. «Αλλωστε, ακόμη και ο Οτσαλάν που συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο, εκτίει ισόβια ποινή», συμπλήρωσε.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/news/279080/apeiles-apo-ton-toyrko-presvi-i-mi-ekdosi-ton-8-den-tha-voithisei-stis-dimereis-sheseis#ixzz4EsG7pRXc

***

Ένα αδρανές ΥΠΕΞ απέναντι στις απειλές του Τούρκου Πρέσβη!

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου

Με μία κλασική ενέργεια «δημόσιας διπλωματίας» (public diplomacy), ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα κ. Kerim Uras σε συνέντευξη του στο Reuters το απόγευμα της Τρίτης 19 Ιουλίου, απευθυνόμενος στην Ελληνική Κυβέρνηση, στην κοινή γνώμη της Ελλάδος αλλά και της Τουρκίας και οπωσδήποτε έμμεσα στην διεθνή κοινότητα έδειξε με εμφατικό τρόπο την πίεση που πρόκειται να ασκήσει η Άγκυρα προς την Ελλάδα για την έκδοση των 8 Τούρκων Στρατιωτικών!

Σε μία ερώτηση που μάλλον την επιδίωξε τόνισε: «Ήταν λάθος το γεγονός ότι τους δόθηκε άδεια να προσγειωθούν. Δεν έπρεπε να δοθεί η άδεια προσγείωσης γιατί ήταν εμφανές ότι το ελικόπτερο δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα φωτιάς όπως είχε αναφέρει εκπέμποντας σήμα κινδύνου, ενώ ήταν γνωστό ότι υπήρχε απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και πιθανότατα αυτοί που διέφευγαν συμμετείχαν σε αυτή» για να συμπληρώσει αμέσως μετά με προκλητικό και απειλητικό τρόπο ότι «η μη έκδοση από την ελληνική δικαιοσύνη των 8 Τούρκων στην Τουρκία δεν θα βοηθήσει και θα ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις»!

Εύλογο είναι το ερώτημα γιατί άραγε τρεις ημέρες μετά την άφιξη των οκτώ Τούρκων Στρατιωτικών να προβεί σε μία τέτοια δήλωση που ξεπερνάει τα διπλωματικά δεδομένα! Είτε στην Άγκυρα κατάλαβαν ότι δεν είναι και τόσο εύκολο για την Ελληνική Κυβέρνηση να τους δώσει σε... 15 ημέρες όπως ισχυρίστηκε ο Erdoğan ότι του είπε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος μπροστά στα αλαλάζοντα πλήθη σε υπαίθρια συγκέντρωση στην  Κωνσταντινούπολη (που ζητούσαν τον θάνατο των προδοτών) και αποφάσισαν να διεγείρουν τα φοβικά σύνδρομα των Αθηνών... Είτε ο Τούρκος Πρέσβης «αυθεντικό τέκνο» του κεμαλικού στρατιωτικο-διπλωματικού κατεστημένου και γνωστός για τις απόψεις του στο Τουρκικό ΥΠΕΞ προσπαθεί να τινάξει από πάνω του κάθε υποψία ότι ανήκε σε κύκλους που διατηρούσαν σχέσεις με τους πραξικοπηματίες… Είτε συνδυασμός και των δύο προαναφερθέντων εκδοχών που εκτιμάται ότι είναι και το πιθανότερο.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Uras με τις έμμεσες απειλές εναντίον της Χώρας μας, ναι μεν προσπαθεί να εξασφαλίσει με περίσσιο ζήλο αυτά που θεωρεί ως τουρκικά συμφέροντα αλλά η ενέργεια του συνιστά αναμφίβολά ωμή παρέμβαση στην θεσμική λειτουργία του Κράτους στο οποίο είναι διαπιστευμένος και φιλοξενείται. Και για τέτοιες περιπτώσεις όπως η έκδοση των 8 οι οποίοι ζητούν πολιτικό άσυλο για τους λόγους που αναφέρουν, αυτή η θεσμική λειτουργία είναι όμοια  σε κάθε πολιτισμένη χώρα του πλανήτη όπου κυριαρχεί το λεγόμενο «κράτος δικαίου» και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα μου πείτε βέβαια πως είναι δυνατόν σε μία εκ παραδόσεως καχεκτική δημοκρατία που συνεχώς φθίνει λόγω του αυταρχισμού Erdoğan και φαίνεται να καταλήγει από το Σάββατο σε μία πολιτική δικτατορία να γνωρίζουν αυτές τις θεμελιώδεις αξίες της Δημοκρατίας! (Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αυτοί που επιχείρησαν να ανατρέψουν τον Erdoğan και την κυβέρνηση του νοιάστηκαν για αυτά…)

Ένα πεντάωρο μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Πρέσβη, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές και το Ελληνικό ΥΠΕΞ δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια δείχνοντας για μία ακόμα φορά αδράνεια και μία «κατατονική συμπεριφορά»! Μα κανείς δεν πληροφόρησε τον κ. Υπουργό ότι στην δημόσια διπλωματία (κατ’ αρχήν τι είναι… δημόσια διπλωματία!) έχει σημασία να δοθεί «αντιμήνυμα στο μήνυμα» και κυρίως στον σωστό χρόνο… αλλιώς οι εντυπώσεις χάνονται. Ήδη παντού στον κόσμο κυκλοφορούν οι απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου Πρέσβη συνοδευόμενες από την… εκκωφαντική σιωπή της Ελλάδος!

Αφού δυστυχώς χάσαμε το παιχνίδι των εντυπώσεων στο πεδίο της δημόσιας διπλωματίας έστω και καθυστερημένα ας επανακτηθεί το διεθνές μας κύρος και ας καταστεί σαφής η εθνική μας θέση στο πεδίο της κλασικής διπλωματίας. Να κληθεί άμεσα στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος Πρέσβης και να του επιδοθεί έντονο και αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας επισημαίνοντας στον ίδιο αλλά στον πολιτικό του προϊστάμενο, φίλο του κ. Κοτζιά κ. Mevlüt Çavuşoğlu, ότι όπως η Ελλάδα εξέφρασε την υποστήριξη της στην νόμιμα εκλεγμένη πολιτική ηγεσία της Τουρκίας (Κυβέρνηση και Πρόεδρο) αρκετά νωρίς όταν άλλες χώρες περίμεναν «που θα κάτσει η μπίλια» έτσι και τώρα στην υπόθεση της έκδοσης των 8, θα κινηθεί στα πλαίσια των διεθνών συνθηκών υποστηρίζοντας και πάλι την διεθνή νομιμότητα.


Σημείωση. Η υποτιθέμενη διορθωτική δήλωση του Τούρκου Πρέσβη λίγο πριν τα μεσάνυχτα και η συνεχιζόμενη απόλυτη σιγή του Ελληνικού ΥΠΕΞ δημιουργεί ακόμα περισσότερα ερωτηματικά.

Πηγή:http://www.liberal.gr/arthro/66190/amyna--diplomatia/2016/ena-adranes-ypex-apenanti-stis-apeiles-tou-tourkou-presbi.html

***

Η έκδοση των 8 νομικά και ηθικά ανομιμοποίητη

Στην ομιλία του από το μπαλκόνι του σπιτιού στην Πόλη ο Έρντοαν είπε στα πλήθη των οπαδών του, χωρίς να διαψευστεί, ότι ο Τσίπρας τον διαβεβαίωσε τηλεφωνικώς πως σε 15 μέρες θα παραδοθούν στην Τουρκία οι 8 που έχουν ζητήσει άσυλο και κρατούνται στην Αλεξανδρούπολη. Αυτή είναι η πρώτη αθλιότητα της αριστεράς που «θα μας έκανε υπερήφανους».
Η δεύτερη είναι ότι επικεφαλής των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων είναι ο κ. Καμμένος.
Η τρίτη είναι ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος, ο υπουργός Εξωτερικών και ο υφυπουργός Άμυνας και μαντρόσκυλο του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στον υπουργό κ. Βίτσας, με δηλώσεις τους προκαταλαμβάνουν την απόφαση της δικαιοσύνης για την τύχη των 8, αποφαινόμενοι «ότι η Τουρκία έχει ισχυρά ερείσματα για την έκδοσή τους».

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, σύμφωνα με γνώστες νομικούς:

1. Οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει διμερή σύμβαση περί έκδοσης κατηγορουμένων.
2. Σ αυτή την περίπτωση τηρούνται οι κανόνες της ελληνικής ποινικής δικονομίας.
3. Η ελληνική ποινική δικονομία ορίζει ότι η έκδοση δεν επιτρέπεται:
α. αν πρόκειται για έγκλημα, που κατά τους ελληνικούς νόμους χαρακτηρίζεται ως πολιτικό ή στρατιωτικό και δικάζεται στη χώρα μας,
β. αν προκύπτει από τις περιστάσεις ότι η έκδοση ζητείται για πολιτικούς λόγους. Αυτό κρίνεται παράλληλα και με τη διατύπωση της κατηγορίας που θα αποδοθεί από τις τουρκικές Αρχές.
4. Όλα αυτά πρέπει να τεθούν στην κρίση του Συμβουλίου Εφετών, του Αρείου Πάγου, του υπουργού Δικαιοσύνης.
Όπως καταλαβαίνει ο αναγνώστης, αν θέλει η Ελλάδα να λέγεται κράτος δικαίου που σέβεται τους νόμους της και κατ' επέκταση τον εαυτό της δεν νομιμοποιείται να εκδώσει τους 8 Τούρκους. Εκτός των παραπάνω και για έναν επιπλέον σοβαρό λόγο:
Μετά την επαπειλούμενη επαναφορά της ποινής του θανάτου που προαναγγέλλουν ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ και ο ίδιος ο Έρντογαν η χώρα μας δεν μπορεί να παραδώσει εν γνώσει της σε εκτέλεση ποινής θανάτου τους αιτούντες άσυλο.
Νομικά και ηθικά, λοιπόν η κυβέρνηση δεν μπορεί να εκδώσει τους ικέτες.

Επιπλέον, η πρώτη φορά αριστερά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστάτης των κατατρεγμένων, αρκεί να μη διακινδυνεύει τίποτε (κοινώς στα εύκολα) , δεν δικαιούται να εκδώσει τους οκτώ, αν θέλει να επικαλείται την ιδεολογία της. Να μην είναι εντελώς ξεφτιλισμένη.
Να θυμίσω εδώ ότι ο Συνασπισμός βυσσοδομούσε κατά της κυβέρνησης Σημίτη, που παρέδωσε τον Οτζαλάν στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς την δειλή και πουλημένη. Ήτανε προφανώς η εποχή των εξαπατήσεων.

Στην πράξη, όμως, παρεμβαίνει αμείλικτη η πραγματικότητα. Στην οποία δοκιμάζονται όλες οι μεγαλοστομίες και οι ιδεολογίες και τα αναστήματα του καθενός. Για να αρνηθεί η κυβέρνηση να παραδώσει τους 8 στον Έρντοαν θα πρέπει να είναι ισχυρή να αντιμετωπίσει την εκδικητικότητά του. Ισχυρή διπλωματικά και στρατιωτικά. Να έχει συμμάχους που θα τη συνδράμουν και δύναμη πυρός για να αντισταθεί. Κυρίως, τη βούληση να υπερασπιστεί το νομικό και κυριαρχικό της καθεστώς.

Το διεθνές νομικό οπλοστάσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, των Διεθνών δικαστηρίων, των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Συνθηκών των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Διεθνές Δίκαιο είναι τα ισχυρά της όπλα. Και είναι υπέρ της.
Αλλά, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση να τα χρησιμοποιήσει. Και δεν έχει και καμιά από τις άλλες δύο προϋποθέσεις. Και για να μην την αδικήσω, σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις από το 1987 και εδώ, δεν τίμησαν στα δύσκολα το όνομα της χώρας που προΐσταντο, με εξαίρεση την υπουργία Μολυβιάτη στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν και το βέτο Καραμανλή στο ΝΑΤΟ για τα Σκόπια.

Μετά τα ναι σε όλα, όμως, που μοιράζει διαρκώς προς κάθε κατεύθυνση με το αιτιολογικό ότι… πιέζεται, η πιο δειλή κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από τον τόπο, μας έχει πείσει ότι δεν έχει ίχνος γενναιότητας και αξιοπρέπειας στα δύσκολα. Το χειρότερο: Αυτό διδάσκει σαν παράδειγμα στα ελληνόπουλα.

Δεν έχουμε, λοιπόν, σχεδόν καμιά αμφιβολία για την τύχη των 8, που είχαν την ατυχία να έρθουν ικέτες στην άλλοτε χώρα του Ξένιου Δία. Δεν ήξεραν ότι κυβερνιέται πλέον από Εφιάλτες.

Γ. Παπαδόπουλος - Τετράδης

Πηγή:http://www.liberal.gr/arthro/65949/apopsi/stili-alatos/i-ekdosi-ton-8-nomika-kai-ithika-anomimopoiiti.html

***

ΤΥΧΟΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ 8 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

Του Θέμη Τζήμα

Η βασική αρχή του κράτους δικαίου τόσο στο εθνικό όσο και στο διεθνές πλαίσιο είναι ότι αφορά τους πάντες και εφαρμόζεται επί όλων, ασχέτως πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων. Τυχόν απομάκρυνση από την αρχή αυτή συνιστά βαρύτατο έως ανεπανόρθωτο πλήγμα στη δημοκρατία και στο δίκαιο. Το ζήτημα της αίτησης απόδοσης πολιτικού ασύλου των 8 στρατιωτικών από τη χώρα μας οφείλει να αντιμετωπιστεί από την ελληνική κυβέρνηση και αρχές μόνο στο πλαίσιο του δικαίου, διότι σε άλλη περίπτωση αφενός θα πλήξει βαρύτατα το κράτος δικαίου και την αξιοπρέπεια της χώρας, αφετέρου θα ταπεινώσει διεθνώς τη χώρα μας.
Συγκεκριμένα η αίτηση χορήγησης ασύλου πρέπει να κριθεί βάσει των εξής: 
α) το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που κατέχει θέση κανόνα αναγκαστικού δικαίου δηλαδή ανωτάτης ισχύος απαγορεύει τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείρισης.
β) Το άρθρο 2 της ΕΣΔΑ διασφαλίζει επίσης το δικαίωμα στη ζωή, έχοντας ταυτόσημη δεσμευτική ισχύ με το άρθρο 3
γ) Σχετική νομολογία από πληθώρα δικαστηρίων διεθνώς έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιτρέπεται η έκδοση προσώπου σε χώρα στην οποία κινδυνεύει με θανατική ποινή ή με απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση ή με βασανιστήρια. 
δ) Η Οικουμενική διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα επίσης απαγορεύει τα βασανιστήρια, την απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση, το δικαίωμα στη δίκαιη δίκη, το δικαίωμα σε άσυλο
ε) Το άρθρο 438 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προβλέπει ότι απαγορεύεται η έκδοση “αν πρόκειται για έγκλημα που κατά τους ελληνικούς νόμους χαρακτηρίζεται πολιτικό, στρατιωτικό...” 
στ) Η συνθήκη της Γενεύης, που επίσης έχει ενσωματωθεί στην εθνική έννομη τάξη και ανήκει στους κανόνες αναγκαστικού δικαίου καθορίζει ότι δικαιούται ανάμεσα σε άλλες περιπτώσεις να αναγνωριστεί ως πρόσφυγας εκείνος που διώκεται λόγω πολιτικών του πεποιθήσεων.
Ακόμα και αν αμφισβητηθεί η εκπλήρωση της τελευταίας συνθήκης, όλες οι προηγούμενες εμφανώς πληρούνται. Πέραν του ότι ανώτατοι Τούρκοι αξιωματούχοι διακηρύσσουν ότι θα επαναφέρουν τη θανατική ποινή εις βάρος των πραξικοπηματιών άρα πιθανότατα και εις βάρος των 8 στρατιωτικών, οι εικόνες και οι ειδήσεις από την Τουρκία αποδεικνύουν την εκτεταμένη χρήση βασανιστηρίων,απάνθρωπης μεταχείρισης και την έλλειψη εγγυήσεων δίκαιης δίκης. Επιπλέον, βάσει του ΚΠΔ δε νοείται η έκδοσή τους αφού κατηγορούνται για τη διάπραξη πολιτικού και στρατιωτικού αδικήματος.
Επομένως το διεθνές και εσωτερικό δίκαιο επιβάλλει να μην εκδοθούν και ενδεχομένως να τους χορηγηθεί επικουρική προστασία.
Τυχόν άλλη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης θα συνιστά κατάφωρη και ταπεινωτική παραβίαση από πλευράς της, του πυρήνα του κράτους δικαίου.

Πηγή:http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=24847:tzimas-strativtikoi&catid=80:koin-dikaiomata&Itemid=180

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.