Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει πόλεμο...


Η διαφαινόμενη συνεργασία των Η.Π.Α. με τη Ρωσία στη Μέση Ανατολή, δεν εμποδίζει την υπερδύναμη να την περικυκλώνει, καθώς επίσης να την προκαλεί στην Ευρώπη – σφίγγοντας τον κλοιό και απειλώντας την με πυρηνική επίθεση 
Αρκετοί είχαν εκπλαγεί, όταν πριν από μερικές εβδομάδες ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την απόσυρση των στρατευμάτων του από τη Μέση Ανατολή, χωρίς καμία προειδοποίηση – έχοντας όμως δηλώσει πως αυτό θα αφορούσε μόνο ένα μέρος του στρατού, ενώ θα συνέχιζε να πολεμάει την τρομοκρατία στην περιοχή. Υπενθυμίζουμε εδώ πως οι Ρώσοι είχαν εγκαταστήσει διηπειρωτικούς πυραύλους μετά την κατάρριψη του αεροπλάνου τους από την Τουρκία, οι οποίοι βρίσκονται ακόμη στη Συρία.
Περαιτέρω, είχαν αναφερθεί εκτεταμένες κινήσεις στρατευμάτων (πηγή), οι οποίες τεκμηρίωναν πως η Ρωσία έστελνε περισσότερα πολεμικά μέσα από όσα απέσυρε – από τη μαύρη θάλασσα κατευθύνθηκε ένα βαρυφορτωμένο καράβι προς τη Συρία, ενώ είχαν σταλθεί δύο «μεταγωγικά» πλοία στη Μεσόγειο, ειδικά για τη μεταφορά στρατιωτών και εξοπλισμού, τα οποία όμως δεν ήταν άδεια, αλλά φορτωμένα.

Σύμφωνα πάντως με το Reuters, η Ρωσία απέσυρε τα μισά πολεμικά της αεροπλάνα, ενώ η κρατική τηλεόραση έδειχνε τη Δευτέρα την απομάκρυνση τριών μαχητικών ελικοπτέρων – υπολογίζεται όμως πως βρίσκονται ακόμη στη Συρία 36 πολεμικά τζετ, καθώς επίσης περισσότερα από 12 πλοία στη Μεσόγειο, ένα εκ των οποίων είναι εξοπλισμένο με πυραύλους ακριβείας.
Ορισμένοι αναλυτές λοιπόν υποθέτουν ότι, η ανακοίνωση της απόσυρσης της Ρωσίας ήταν ένα έξυπνο τέχνασμα του προέδρου Putin, με στόχο να παραπλανήσει την ISIS, η οποία δήλωσε αμέσως μετά πως θα επιτεθεί εναντίον της Λατάκια – με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην παγίδα, επιτρέποντας στο συριακό στρατό να ανακτήσει την Παλμύρα με τη βοήθεια των Ρώσων, οπότε να υποστεί μία βαριά ήττα το ισλαμικό κράτος.
Αναφέρεται επίσης πως ο Putin δεν δρομολόγησε μόνος του το τέχνασμα, αλλά με τη βοήθεια του προέδρου των Η.Π.Α. – ο οποίος έχει προ πολλού τοποθετηθεί εναντίον της CIA, καθώς επίσης των νέο-συντηρητικών, θεωρώντας αποτυχημένη την ιδέα τους να αποσταθεροποιούν άλλα κράτη με τη βοήθεια μισθοφόρων. Η υπόθεση αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι, μία εβδομάδα πριν από την ανακατάληψη της Παλμύρα, ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών ήταν συνεχώς στο Κρεμλίνο – οπότε εύλογα είχε συναποφασιστεί με τους Ρώσους η στρατηγική κατατρόπωσης της ISIS.
Θεωρείται επί πλέον πως οι δύο υπερδυνάμεις προετοιμάζονται για επίθεση στο σημαντικότερο προπύργιο, de facto πρωτεύουσα και οχυρό της ISIS (Raqqa) – ενώ επιδιώκουν το στρατιωτικό συντονισμό τους για την απελευθέρωση της πόλης της βόρειας Συρίας (πηγή: Interfax), κάτι που θα ήταν πράγματι εντυπωσιακό, έχοντας επιβεβαιωθεί και από τις δύο δυνάμεις.
Ενδιαφέρον είναι επίσης το ότι, η Ρωσία φαίνεται να συνεννοείται και με το Ισραήλ – όπως συμπεραίνεται από τις δηλώσεις ενός ισραηλινού αξιωματούχου, ο οποίος επιβεβαιώνει τη συνέχιση της παρουσίας των Ρώσων στην περιοχή, χωρίς να θεωρεί ότι συνιστούν κίνδυνο (πηγή). Διαπιστώνεται δε πως το αναπάντεχο τέχνασμα του προέδρου Putin είχε ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα: ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση του συριακού στρατού, όπως τουλάχιστον φάνηκε από την ανακατάληψη της Παλμύρα.
Από την άλλη πλευρά όμως, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την τοποθέτηση μίας πολεμικής ταξιαρχίας στην ανατολική Ευρώπη στις αρχές του 2017 – 4.200 στρατιώτες, 250 τανκ, οβιδοβόλα, πολεμικά αυτοκίνητα και 1.700 επί πλέον οχήματα (πηγή). Η Ρωσία με τη σειρά της απάντησε λέγοντας ότι, θα χρησιμοποιήσει ασύμμετρα μέσα – ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα τοποθέτησε στα δυτικά σύνορα της τρεις στρατιωτικές μονάδες.
Γεγονός πάντως είναι το ότι, στα τέλη του 2017 το ΝΑΤΟ θα έχει τρεις ταξιαρχίες στην ανατολική Ευρώπη, πιθανότατα στη Βαλτική, στην Πολωνία, στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία – ενώ ο στατικός εξοπλισμός θα αποθηκεύεται σε μία ταξιαρχία εφοδιασμού στη Γερμανία, στο Βέλγιο και στην Ολλανδία.
Σύμφωνα τώρα με τον επικεφαλής στρατηγό του ΝΑΤΟ στην περιοχή (EUCOM), οι ενέργειες αυτές είναι φυσιολογικές, λόγω της επιθετικής πολιτικής της Ρωσίας στην ανατολική Ευρώπη και αλλού – ενώ ευρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία δύο χρόνια, παρά το ότι η Ρωσία τις έχει χαρακτηρίσει ως μονομερείς και εχθρικές. Παράλληλα ενισχύεται η ναυτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην δυτική θάλασσα, στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο – πρόσφατα στο Αιγαίο, με το πρόσχημα των μεταναστευτικών κυμάτων και αφού είχε προηγηθεί η σύσκεψη ασφαλείας του Μονάχου (άρθρο).
Με τον τρόπο αυτό περικυκλώνεται μεθοδικά η Ρωσία, αφού το ΝΑΤΟ κλείνει ουσιαστικά όλα τα σύνορα της – υπενθυμίζοντας πως το καλοκαίρι του 2015 αμερικανικά βομβαρδιστικά, εξοπλισμένα με 20  πυραύλους πυρηνικού τύπου, έλαβαν μέρος σε μία άσκηση του ΝΑΤΟ, δίπλα στα ρωσικά σύνορα.
Υπενθυμίζουμε επίσης τις προειδοποιήσεις ενός αυστριακού πολιτικού, όταν το 2014 διενεργήθηκαν πάνω από 3.200 στρατιωτικές μεταφορές μέσω της Αυστρίας – ένα μεγάλο μέρος των οποίων αφορούσε τις Η.Π.Α. (1.310 μεταφορές πολεμικού εξοπλισμού). Τέλος, στο χάρτη που ακολουθεί την πρόσφατη παρουσία των Η.Π.Α. στην Ευρώπη (πηγή) – σε όλα τα στρατιωτικά επίπεδα (στρατός ξηράς, ναυτικό, αεροπορία, ενώσεις).

Περαιτέρω, σύμφωνα με τον αμερικανό στρατηγό Breedlove στις 26.02.16 «οι Η.Π.Α. είναι έτοιμες να πολεμήσουν στην Ευρώπη τη Ρωσία και να την νικήσουν, εάν κριθεί απαραίτητο» (πηγή) – όταν το 2015 ο Ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει στη γερμανική τηλεόραση ότι, μόνο ένας τρελός θα σκεφτόταν να επιτεθεί εναντίον του ΝΑΤΟ (πηγή).
Κατηγόρησε επίσης τις Η.Π.Α. λέγοντας πως ο στόχος τους είναι να απομακρύνουν την Ευρώπη από τη Ρωσία – ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι, η υπερδύναμη χρησιμοποιεί τη Γερμανία για το σκοπό αυτό, η οποία δεν είναι τίποτα άλλο από ένα δικό τους προτεκτοράτο.
Συμπερασματικά λοιπόν από τη μία πλευρά φαίνεται πως η Ρωσία συνεργάζεται με τις Η.Π.Α. στη Μέση Ανατολή, ενώ από την άλλη ότι, το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για πόλεμο εναντίον της, κάπου εντός του 2018, με πεδίο μάχης την Ευρώπη – επειδή οι Η.Π.Α. θεωρούν πως η μοναδική χώρα, η οποία μπορεί να αντισταθεί στρατιωτικά απέναντι τους είναι η Ρωσία, ενώ αρνείται να υποκύψει στην παγκόσμια ηγεμονία τους σε όλα τα επίπεδα, έχοντας επί πλέον δημιουργήσει αντίπαλες συμμαχίες (BRICS, Το σιδηρούν τρίγωνο).
Κατά την άποψη μας, ο κίνδυνος αυτός δεν είναι καθόλου υποθετικός, αφού διαφορετικά δεν θα είχαν κανένα αντικειμενικό λόγο να ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία οι Η.Π.Α. στην Ευρώπη, μέσω του ΝΑΤΟ – ενώ δεν είναι απίθανο να δέχεται πιέσεις η ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά την αναγνώριση του Κοσσόβου και τα Σκόπια, έτσι ώστε να μην προβάλλει βέτο στη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ. Πιθανότατα με τη χρήση τουμεταναστευτικού όπλου, καθώς επίσης της τουρκικής απειλής στο Αιγαίο – ενώ όλοι γνωρίζουν πως ο πραγματικός στόχος της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν είναι το προσφυγικό, αλλά η Ρωσία.
Συγγραφέας
Αλέξης Ζακυνθινός, Senior Analyst (Geopolitics)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: Καί ένα, προ διμήνου, σχετικό άρθρο του Γ.Γ. του Ε.ΠΑ.Μ. Δημ. Καζάκη:


Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2016

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ετοιμάζονται για ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ευρώπη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg  ανακοίνωσε στις 2 Φεβρουαρίου ότι εγκρίνει την πρόταση του υπουργού άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ να τετραπλασιάσει τον εξοπλισμό των ΗΠΑ και των στρατευμάτων τους στην Ευρώπη, ενάντια «ρωσική επιθετικότητα.»
Ο Κάρτερ είπε νωρίτερα την ίδια ημέρα, στην ανακοίνωση του οπλισμού της Αμερικής για τον πόλεμο κατά της Ρωσίας:
«Ενισχύουμε τις θέσεις μας στην Ευρώπη για να στηρίξουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ με σκοπό την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Ρωσίας. Στο διάλεκτο του Πενταγώνου, αυτό ονομάζεται Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επιβεβαίωσης [European Reassurance Initiative] και αφού ζητήθηκαν περίπου $800 εκατομμύρια για το περασμένο έτος, φέτος το τετραπλασιάζουμε για να φτάσουμε τα 3,4 δις $ έως το 2017.Το ποσό αυτό θα χρηματοδοτήσει πολλά πράγματα: περισσότερες δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη, περισσότερη εκπαίδευση και άσκηση με τους συμμάχους μας, μεγαλύτερη πρόθεση και πολεμικά μέσα, βελτιώσεις των υποδομών και υποστήριξη για όλα αυτά.»
Όμως, η πιο σημαντική αποστροφή από τις δηλώσεις Κάρτερ είναι η παρακάτω:
«Κι όταν συνδυαστούν με τις δυνάμεις των ΗΠΑ, που έχουν ήδη αναπτυχθεί στην Ευρώπη - οι οποίες είναι επίσης σημαντικές - όλα αυτά μαζί, θα μας επιτρέψουν μέχρι το τέλος του 2017 να σχηματίσουμε τάχιστα μια εξαιρετικά ικανή επίγεια δύναμη συνδυασμένων όπλων που θα μπορεί να ανταποκριθεί σε όλο αυτό το θέατρο επιχειρήσεων, αν είναι απαραίτητο.»
Αν όλα συνδυαστούν με το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ για την αποεθνοποίηση των ενόπλων δυνάμεων των κρατών μελών του, τότε η απειλή πολεμικής αναμέτρησης στο θέατρο της Ευρώπης με στόχο τη Ρωσία, γίνεται κάτι παραπάνω από προφανής. Το δόγμα της αποεθνοποίησης, δεν αφορά απλά την μετατροπή του συνόλου, ή του κύριου μέρους των ενόπλων δυνάμεων σε επαγγελματικό στρατό, αλλά την ενσωμάτωση του σε μια ενιαία δομή διοίκησης και επιχειρήσεων υπό την διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Ήδη πολλές χώρες έχουν παραδώσει την φύλαξη - που το ΝΑΤΟ επίσημα ονομάζει "αστυνόμευση" - συνόρων και εναέριου χώρου στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Το σύνολο σχεδόν των στρατιωτικών υποδομών, ιδίως εκείνων που βρίσκονται στα σύνορα με τη Ρωσία, έχουν ήδη παραδοθεί στο ΝΑΤΟ με σκοπό την ανάπτυξη δικών του δυνάμεων. Αυτό έχει γίνει ήδη στην Πολωνία, τη Φιλανδία, τη Ρουμανία και τις Βαλτικές χώρες. Πρόσφατα και η Βουλγαρία παρεχώρησε τον εναέριο χώρο της στην "αστυνόμευση" του ΝΑΤΟ.

Έως το τέλος του 2017, οι ΗΠΑ όχι μόνο θα έχουν τετραπλασιάσει τις δυνάμεις τους στην Ευρώπη που ελέγχει το ΝΑΤΟ, αλλά οι περισσότερες χώρες θα έχουν παραδώσει επιχειρησιακά την επικράτειά τους στο Γενικό Στρατηγείο της "Συμμαχίας". Ενώ οι ένοπλες δυνάμεις τους δεν θα βρίσκονται πια υπό τις διαταγές των πολιτικών και στρατιωτικών ηγεσιών των χωρών αυτών. Ούτε καν τυπικά.
Με τον τρόπο αυτό συγκροτείται η μεγαλύτερη επιθετική στρατιωτική δύναμη που έχει συγκροτηθεί ποτέ στο έδαφος της Ευρώπης. Μια αμερικανοευρωπαϊκή δύναμη που θα διατάσσεται, θα λειτουργεί, θα παίρνει διαταγές και θα επιχειρεί από ένα και μόνο ένα κέντρο, το Γενικό Στρατηγείο του ΝΑΤΟ.
Κι όλα αυτά μέχρι το τέλος του 2017. Αν λοιπόν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σχεδίαζαν μια εισβολή στη Ρωσία, τι θα έκαναν; Αυτό ακριβώς που κάνουν τώρα.
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα δούμε την επανάληψη μιας εισβολής αλά Χίτλερ στην τότε ΕΣΣΔ. Οι μέθοδοι έχουν εξελιχθεί. Αυτό που την εποχή του 2ου παγκοσμίου πολέμου, αντιμετωπιζόταν ως πολεμική εισβολή, σήμερα κάλλιστα ονομάζεται - και έχει ονομαστεί σε πολλές περιπτώσεις - "ανθρωπιστική επέμβαση".
Η δημιουργία εστιών τύπου Ουκρανίας στα σύνορα της Ρωσίας, αλλά και εντός της, είναι μια καλή μέθοδος "ανθρωπιστικής" ή "ειρηνευτικής" εισβολής του ΝΑΤΟ. Αρκεί να εκδηλωθούν κατάλληλες κοινωνικοπολιτικές κρίσεις.

Γιατί όμως να ετοιμάζονται για εισβολή; Οι λόγοι δεν είναι μόνο γεωστρατηγικοί, αλλά πρωτίστως οικονομικοί. Η Ρωσία, όπως και η Κίνα, συνιστούν ένα καίριο ανάχωμα στη δυναμική των παγκόσμιων αγορών κεφαλαίου. Είναι στον ένα, ή στον άλλο βαθμό προστατευόμενες οικονομίες, σε μια εποχή όπου το χρηματιστικό κεφάλαιο απαιτεί να καταλυθούν όλα τα σύνορα, κάθε έννοια προστατευτισμού, ώστε να εισβάλει και να εγκαταλείπει τις οικονομίες του πλανήτη χωρίς κανενός είδους εμπόδιο. Ανάλογα με την πλημμυρίδα και άμπωτη του κερδοσκοπικού παροξυσμού στις παγκόσμιες αγορές χρήματος.

Καθώς η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να βουλιάζει στην ύφεση, την ίδια ώρα που το εικονικό, πλασματικό κεφάλαιο των αγορών χρήματος διογκώνεται εκρηκτικά και αναζητά όλο και περισσότερες ευκαιρίες κερδοσκοπίας, η ανάγκη του πολέμου γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Όχι μόνο με τη μορφή περιφερειακών συρράξεων και επεμβάσεων, όπως μέχρι σήμερα, αλλά ακόμη και με τη μορφή ενός νέου μεγάλου ευρωπαϊκού πολέμου. Γι' αυτόν πάντως ετοιμάζονται οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Πηγή: http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2016/02/blog-post_8.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.