Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Τα 3 εκατ. πρόσφυγες το ισχυρό όπλο της Τουρκίας


Του Χρήστου Καπούτση

Τα τρία (3) εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, που βρίσκονται στην Τουρκία, αποτελούν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό «όπλο» ή ακόμη και μέσον πολιτικού εκβιασμού, κυρίως προς την Ε.Ε., των Τ.Ερντογάν και Α. Νταβούτογλου. Αν συνυπολογίσουμε και τα 6-8 δισεκατομμύρια ευρώ, που είναι ο «τζίρος» των Τούρκων διακινητών, που δρουν, αν όχι με την κάλυψη, αλλά τουλάχιστον με την ανοχή της τουρκικής ακτοφυλακής, δηλαδή των αρχών ασφαλείας της Τουρκίας, γίνεται σαφές, γιατί ο Τ. Ερντογάν απαιτεί περί τα 20 δισεκ. ευρώ από την Ευρώπη προκειμένου να συμμετάσχει στη λύση του προσφυγικού προβλήματος, αλλά και γιατί, κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηγέτες, εκτιμούν ότι η Τουρκία αποτελεί το «κλειδί», για τη λύση του προσφυγικού προβλήματος και αποδέχονται οδυνηρούς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, στις κλιμακούμενες τουρκικές αξιώσεις.
Η τουρκική εφημερίδα «ΧΟΥΡΙΕΤ», που έχει πρόσβαση στο προεδρικό Μέγαρο (Τ. Ερντογάν), σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, που μάλλον «απευθύνεται» στους Ευρωπαίους, μας ενημερώνει ότι, σε όλη την Τουρκία βρίσκονται 2,5 εκατομμύρια Σύροι και περίπου 500.000 ΑφγανοίΙρακινοί και Πακιστανοί, όλοι τους με στόχο να περάσουν στην Ευρώπη. Ήδη δεκάδες χιλιάδες συνωστίζονται στην τουρκική χερσόνησο της Ερυθραίας, απέναντι από τη Χίο και επιδιώκουν με κάθε τρόπο και με οποιοδήποτε οικονομικό κόστος, να περάσουν στα ελληνικά νησιά.
Η Τουρκία, μέσω της «ΧΟΥΡΙΕΤ», στέλνει σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη, ότι, είναι πιθανόν, τρία εκατομμύρια πρόσφυγες να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα, με εφιαλτικές συνέπειες για την Ε.Ε. Μάλιστα στο ίδιο άρθρο η «ΧΟΥΡΙΕΤ», δημοσιεύει και απόσπασμα από το ενημερωτικό φυλλάδιο των διακινητών προς τους πρόσφυγες/ μετανάστες, ότι: «Μια μέρα στη Χίο ή στη Μυτιλήνη, άλλο λίγο, μια ή δυο μέρες στην Αθήνα και μετά πέρασμα με τραίνο στη Γερμανία, όπου σύμφωνα με τον γερμανικό νόμο, κάθε μέλος της οικογένειάς σας δικαιούται 1.000 ευρώ το μήνα και δωρεάν κατοικία».
ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
Υπογράφτηκε στις Βρυξέλλες μια συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας για το προσφυγικό, που όμως απομένει να αποδειχτεί στην πράξη το κυριότερο, δηλαδή, κατά πόσο αυτή η συμφωνία θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, κυρίως από την Τουρκία. Επίσης, μεγαλύτερη αξία έχουν, όχι τα όσα δήλωσε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου, αλλά τα όσα υπονόησε ή εκείνα που έθιξε ακροθιγώς. Ο λόγος είναι ότι η Τουρκία έχει διαχρονικά στρατηγικά σχέδια και κατά κανόνα εφαρμόζει, από τις διεθνείς συμφωνίες, μόνο όσες εξυπηρετούν τα τουρκικά εθνικά συμφέροντα, όπως αυτά ιεραρχούνται από την ισλαμική Κυβέρνηση της Άγκυρας.
Αυτή την χρονική περίοδο, η Τουρκία αξιοποιεί πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά το προσφυγικό, προκειμένου να προωθήσει τη δική της «ατζέντα».
Η Τουρκία χρησιμοποιεί το προσφυγικό, προκειμένου να έχει τη στήριξη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στην αποτυχημένη ανάμειξή της στον εμφύλιο της Συρίας, αλλά και στη τερατογένεση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), έτσι ώστε να περιορίσει, κατά το δυνατόν, τις συνέπειες των άστοχων στρατιωτικών και διπλωματικών πρωτοβουλιών της.
«Στη Συρία, αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η κυβέρνηση της χώρας, το Ιράν και η Χεζμπολάχ πολεμούν εναντίον ενός νατοϊκού συμμάχου: της Τουρκίας», επισημαίνει ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Αμερικανός δημοσιογράφος Seymour Hersh.
Η Τουρκία απέτυχε να ανατρέψει το καθεστώς Άσαντ , παρότι ενίσχυε με στρατιωτικά μέσα την συριακή αντιπολίτευση συμπεριλαμβανόμενης και της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Νούσρα, που είναι παρακλάδι της Αλ Κάιντα, αλλά και τους αιμοσταγείς τζιχαντιστές του ISIS. Όμως, προέκυψε και μία ακόμη δυσμενέστατη εξέλιξη για την Τουρκία. Είναι οι Κούρδοι της Συρίας (PYD), στενοί συνεργάτες των Κούρδων της Τουρκίας του ΡΚΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, προωθούν την ντε φάκτο δημιουργία αυτόνομης κουρδικής οντότητας στον συριακό βορρά, στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ δεν είναι στις προτεραιότητες τους, η ανατροπή του Άσαντ. Επισημαίνουμε ότι, η Τουρκία παρότι προσπαθεί να αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα το PYD, ως μια τρομοκρατική οργάνωση που συνεργάζεται με το ΡΚΚ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αντίθετη άποψη. Φυσικά οι ΗΠΑ, θεωρούν το ΡΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση, αλλά αποδέχονται το PYD ως σύμμαχο και αναγνωρίζουν την ηγεμονία του στις κουρδικές περιοχές κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων. Με την αμερικανική άποψη συμφωνεί και η Ρωσία, γι’ αυτό άλλωστε, είναι μάλλον «ανώδυνη» για τα ρωσικά συμφέροντα, η απόφαση του προέδρου Βλ. Πούτιν, για μερική αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυναμένων από τη Συρία, αφού φαίνεται ότι ΗΠΑ και Ρωσία έχουν καταρχήν συγκλίνουσες απόψεις, για τον τερματισμό του εμφύλιου στη Συρία, μέσω διπλωματικής λύσης.
Κατόπιν αυτών, η Τουρκία, με το προσφυγικό «παίζει» το τελευταίο της διπλωματικό χαρτί. Προτείνει τη δημιουργία μεγάλων καταυλισμών προσφύγων και μεταναστών, κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα, στο έδαφος της Συρίας και στις κουρδικές περιοχές της Συρίας. Προτείνουν οι Τούρκοι, εκεί να εγκατασταθούν τα τρία (3) εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, που βρίσκονται τώρα στην Τουρκία και είναι έτοιμοι με ένα μόνο νεύμα των Τούρκων διακινητών να περάσουν στην Ευρώπη. Επίσης σε αυτούς τους μεγάλους καταυλισμούς, η Τουρκία υποστηρίζει ότι θα «χωρέσουν» και νέοι Σύροι πρόσφυγες. Μάλιστα η Τουρκία με τη βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας και και του Κατάρ, έχει δημιουργήσει τους πρώτους καταυλισμούς προσφύγων στο συριακό έδαφος, πολύ κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα, χωρίς να έχει προκληθεί η παραμικρή αντίδραση από τις Βρυξέλλες ή τονΟΗΕ, για την καταφανή καταπάτηση της εδαφικής κυριαρχίας του κράτους της Συρίας. Αν γίνει αποδεκτό το τουρκικό σχέδιο για το προσφυγικό, τότε η Τουρκία θα έχει επιτύχει:
1. Τη γενναία χρηματοδότηση από την Ε.Ε. , καθώς και άλλα πολιτικά οφέλη, όπως οι αναθεωρητικές αξιώσεις της σε Αιγαίο και Κύπρο.
2. Ο έλεγχος από τον Τουρκικό Στρατό συριακών εδαφών, εκεί που θα είναι οι καταυλισμοί προσφύγων. Ουσιαστικά, η Τουρκία προωθεί τη ντε φάκτο κατάληψη συριακών εδαφών στην τουρκοσυριακή μεθόριο, επομένως, θα είναι αδύνατη και η δημιουργία αυτόνομης Κουρδικής οντότητας. Όμως, έχει δημιουργηθεί ένα ακόμη εμπόδιο και σε αυτό το φιλόδοξο τουρκικό σχέδιο. Οι Κούρδοι της Συρίας, ανακήρυξαν την αυτονομία τους στα καντόνια που ελέγχουν στη Βόρεια Συρία, κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα. Ο πρόεδρος της Συρίας Άσαντ και της Τουρκίας Τ. Ερντογάνκαταδίκασαν την ενέργεια των Κούρδων, για διαφορετικούς λόγους. Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ τη θεώρησε μονομερή ενέργεια, που υπονομεύει την ενότητα της Συρία. Και ο Τ. Ερντογάν ως παράνομη ενέργεια τρομοκρατικής οργάνωσης, επισημαίνοντας επιπλέον, ότι είναι και συνεργάτες του PKK, των Κούρδων αυτονομιστών στην Τουρκία. Τους Κούρδους της Συρίας και την αυτονομία τους, στηρίζουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, έστω με την «σιωπηλή» ανοχή τους. Οι Κούρδοι από την έναρξη του συριακού εμφυλίου, έδωσαν σκληρές μάχες εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Β. Συρία, κερδίζοντας υποστήριξη και αναγνώριση των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016
Πηγή:http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=23805:kapoutsis-prosfyges-turkey&catid=38:di-kosmos&Itemid=173

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.