Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Μάχη οπισθοφυλακής στο ΝΑΤΟ


Της Κύρας Αδάμ

Το ΝΑΤΟ θα διαθέσει την μόνιμη ναυτική δύναμη STANAG FORMED, η οποία θα αναλάβει σε μόνιμη βάση όλες τις υποχρεώσεις της ΕΕ για το προσφυγικό στο Αιγαίο.

Αυτό αναμένεται να είναι το πολιτικό πλαίσιο της Συμφωνίας των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, κατά τη λήξη , σήμερα Πέμπτη, της διήμερης συνάντησης τους στις Βρυξέλλες, ύστερα από την σχετική πρόταση του SACEUR ( Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Δυνάμεων Ευρώπης).

Με τη Συμφωνία αυτή, τα κράτη μέλη της ΕΕ επί της ουσίας αποδέχονται πλήρως την αδυναμία και ανικανότητα τους να αντιμετωπίσουν μόνες τους ένα καθαρά ευρωπαϊκό πρόβλημα, όπως το προσφυγικό κύμα από τη Συρία. Γι' αυτό προσβλέπουν στην βοήθεια της Συμμαχίας - και ως εκ τούτου της Ουάσιγκτον - η οποία, με μέσο το ευρωπαϊκό προσφυγικό πρόβλημα, αποσκοπεί να συμπαρασύρει την Ευρώπη σ' ένα «αρραγές» μέτωπο εναντίον της Ρωσίας στη Συρία.

Η Τουρκία θέλει να εκμεταλλευθεί αυτή τη νατοϊκή συμφωνία, με στόχο να μετατρέψει όλες τις παρανομίες και επεκτατικές βλέψεις της σε βάρος της Ελλάδας, σε νόμιμα τουρκικά κεκτημένα.

Η νατοϊκή ναυτική δύναμη STANAG FORMED περιλαμβάνει 11 νατοϊκά πλοία, ενώ διαθέτει και ναυαγοσωστικά για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ώστε να καλύπτονται όλες οι απαιτήσεις της ΕΕ.

Η Αθήνα έχει αποδεχθεί πλήρως την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό στο Αιγαίο και δίνει μάχες «οπισθοφυλακής» ώστε να περισώσει - αν μπορέσει - κυριαρχικά δικαιώματα και διεθνείς αρμοδιότητες της χώρας στο Αιγαίο.

Το πρόβλημα για τα κυριαρχικά δικαιώματα και διεθνείς αρμοδιότητες της Ελλάδας θα εκδηλωθεί κατά τη διαμόρφωση και οριστικοποίηση, (που απαιτεί ομοφωνία), των Μόνιμων Διαδικασιών Εφαρμογής Επιχειρήσεων (Standard Operations Procedures-SOP):
- Η διαμόρφωση της Διαδικασίας Εφαρμογής των Επιχειρήσεων (SOP) θα πρέπει να γίνει και να συμφωνηθεί ταυτόχρονα με την πολιτική απόφαση των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ, δηλαδή να αποτελεί συνημμένο και αναπόσπαστο κείμενο της πολιτικής απόφασης. Και τούτο για να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος να διαμορφωθούν οι SOP εκ των υστέρων στα μέτρα της Τουρκίας. 
- Ο διοικητής της νατοϊκής δύναμης στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας πρέπει να είναι Έλληνας αξιωματικός, διότι διαφορετικά, παραδίδεται εθνική κυριαρχία σε ξένη δύναμη και επομένως απαιτείται σχετική έγκριση από την ελληνική Βουλή με βάση το Σύνταγμα. 
- Για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) στη διεθνή θάλασσα του Αιγαίου είναι ανάγκη να εφαρμοστούν οι διεθνείς Συμβάσεις και συγκεκριμένα οι Συμβάσεις Σικάγου 1944 και Αμβούργου 1979, έτσι ώστε να διασφαλιστεί με κάθε λεπτομέρεια, ότι οι διεθνείς αγγελίες ΝΟΤΑΜs για SAR θα εκδίδονται μόνον από την ΥΠΑ Ελλάδας για το FIR Αθηνών. Διαφορετικά η διεθνής θάλασσα του Αιγαίου παραδίδεται στον τουρκικό έλεγχο.
Πηγή:http://www.liberal.gr/arthro/32701/amyna--diplomatia/2016/machi-opisthofulakis-sto-nato.html

Διάβασε σχετικά:

http://monaxeros.blogspot.gr/2016/02/blog-post_9.html

http://monaxeros.blogspot.gr/2016/02/blog-post_66.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.