Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών : από τον δημόσιο έλεγχο στην πλήρη συνθηκολόγηση.

Της Σοφίας Σακοράφα

Η είδηση τον Μάρτη του 2013 της παραίτησης του προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Πολ Κόστερ, για τους μη γνωρίζοντες πέρασε στα ψιλά.
Ωστόσο όσοι υπήρξαμε περισσότερο υποψιασμένοι, με έκπληξη αντιληφθήκαμε ότι στο ιδιότυπο μπρα ντε φερ μεταξύ του εκπροσώπου των δανειστών και των Ελλήνων τραπεζιτών, εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μεγάλος χαμένος ήταν ο μόλις δύο μηνών πρόεδρος του ΤΧΣ.

Από τότε έως σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Κάναμε δύο φορές εκλογές, ένα δημοψήφισμα, αλλάξαμε κυβέρνηση, πρώην πρωθυπουργοί πέρασαν στην αφάνεια, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τρίτο σκληρότατο μνημόνιο, ένα όμως πράγμα παραμένει σταθερό και αδιατάρακτο : οι Έλληνες τραπεζίτες.

Έτσι λοιπόν ακόμη κι αν αναγνωρίσω στον πρωθυπουργό το άλλοθι του εκβιασμού που υπέστη (χωρίς βέβαια ποτέ να μπορώ να νομιμοποιήσω το ότι αποδέχτηκε το ρόλο του εκβιαζόμενου, περνώντας μέτρα που μόνον τούτη η κυβέρνηση μπορεί να αποπειραθεί να περάσει), υπάρχει κάτι άλλο, πιο σάπιο στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Έκκληση του ΕΠΑΜ προς τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες να απόσχουν από την 5η Ελληνογερμανική συνάντηση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από 4 έως 7 Νοεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο η 5η Ελληνογερμανική συνάντηση στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης, που συμφωνήθηκε από τον Μάρτιο του 2010 ανάμεσα στην τότε ελληνική κυβέρνηση ΓΑΠ και την Γερμανία.

Η αποκαλούμενη ελληνογερμανική εταιρική σχέση, δεν εντάσσεται στις καλώς εννοούμενες διακρατικές σχέσεις με βάση την αμοιβαιότητα που οφείλει να διατηρεί η χώρα μας με όλες τις χώρες εντός και εκτός ΕΕ, αλλά συνιστά προνομιακή, αποικιακού τύπου διείσδυση της Γερμανίας στην Ελλάδα. Η ελληνογερμανική εταιρική σχέση θεμελιώνεται σε μια πολιτική ανοιχτής εξαγοράς Δήμων και Περιφερειών στην Ελλάδα με σκοπό την ιδιοποίηση περιουσιακών στοιχείων (ενέργεια, υποδομές, διαχείριση απορριμμάτων, κοκ) προς όφελός της Γερμανίας. Η τακτική αυτή αναβιώνει την εποχή του αποικιακού κλήρινγκ που εφάρμοσε η χιτλερική Γερμανία σε βάρος της Ελλάδας υπό καθεστώς δικτατορίας του Μεταξά το 1936-1939. Ίδιες λογικές και ίδιες πρακτικές μ' εκείνη την εποχή, που καταδικάστηκε όχι μόνο από τον ελληνικό λαό, αλλά κι απ' όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Η πικρή αλήθεια για τον σημερινό άνθρωπο


Ο Λονδρέζος Steve Cutts είναι σκιτσογράφος και animator. Κάποια στιγμή στην ζωή του ήταν να επιλέξει μεταξύ εργασίας στα McDonalds και σπουδών στην σχολή καλών τεχνών. Ευτυχώς επίλεξε τον δεύτερο δρόμο. Έκανε διάφορες εργασίες ως επαγγελματίας στον χώρο μέχρι που η ιδέα του να δώσει μέσα από τα σκίτσα και τα βίντεο την παραφροσύνη του σύγχρονου ανθρώπου, είναι πραγματική γροθιά στο στομάχι.

Οι καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, η παγκόσμια πολιτική και οικονομική κατάσταση είναι πηγές έμπνευσης για τον καλλιτέχνη, που πραγματικά αποδίδει την σημερινή ζωή όπως ακριβώς είναι, άσχετα αν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές δεν θέλουν να την δουν. 

Καυτηριάζει με τα έργα του όλα τα κακώς κείμενα και τον λάθος δρόμο που επιλέγει τελικά ο άνθρωπος της κατανάλωσης με μοναδικό γνώμονα την επιτυχία που του σερβίρουν πιστεύοντας πως θα τον οδηγήσει στην ευτυχία.

Έτσι θα ξεπουλήσουν το λιμάνι του Πειραιά


Τι προβλέπει η νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ δημοσίου και ΟΛΠ που προωθεί άρον-άρον το ΤΑΙΠΕΔ – Προκλητικά χαριστικές ρυθμίσεις για τον επενδυτή – Δεν κάλεσαν του υπουργείο Πολιτισμού στη διαβούλευση

Του Ειδικού Συνεργάτη

Με ημερομηνία 28 Σεπτεμβρίου και την επισήμανση «Αυστηρά Απόρρητο & Εμπιστευτικό» παραδόθηκε από τη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ στο υπ. Ναυτιλίας και στον ΟΛΠ το Προσχέδιο της αναθεωρημένης Σύμβασης Παραχώρησης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Το Προσχέδιο της Σύμβασης όπου περιγράφονται οι όροι λειτουργίας του ΟΛΠ, όπως είναι αυτή τη στιγμή, αλλά και όπως…. θα βολεύει στο μέλλον τον εκάστοτε αγοραστή, βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας μας.

OLP SYMBASH

Στη συνέχεια παρουσιάζουμε τα βασικά του σημεία με τη δέσμευση ότι στο επόμενα φύλλα θα υπάρξει συνέχει της έρευνάς μας συνολικά για τις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες απειλούν να μετατρέψουν τη χώρα κυριολεκτικά σε κουφάρι.

Όπως πολύ συγκεκριμένα αναφέρεται στο κείμενο (σελ. 12 παρ.4 Αντικείμενο Παραχώρησης) «το Ελληνικό Δημόσιο εκχωρεί στον ΟΛΠ (που σημαίνει και σε όποιον τον αγοράσει) το αποκλειστικό δικαίωμα κατοχής, χρήσης, διαχείρισης, διατήρησης, βελτίωσης και εκμετάλλευσης των Στοιχείων της Παραχώρησης, καθ’ όλη τη Διάρκεια της Παραχώρησης». Και ο πιο ανίδεος αντιλαμβάνεται τι σημαίνει η φράση πως ο διαχειριστής «επιτρέπεται να αποκτήσει τη φυσική κατοχή και να ασκεί πρωταρχικό φυσικό δικαίωμα διάθεσης επί των Στοιχείων Παραχώρησης» (η επισήμανση δική μας), ενώ την ίδια στιγμή σπεύδει να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει δικαίωμα εκμετάλλευσης του χώρου του λιμένα για δραστηριότητες που δεν σχετίζονται άμεσα με λιμενική βιομηχανική ή εμπορική αξιοποίηση, πολιτιστικές δραστηριότητες ή γενικού τουρισμού.

Αγαλλίαση


Του Γιάννη Μακριδάκη

Έχω αφήσει δυο τρεις ηλίανθους μες στο χωράφι αμάζευτους, να ξεραθούν εκεί στη θέση τους όρθιοι, γερτοί για την ακρίβεια, κι έρχονται τα πουλάκια συνεχώς, κάθονται πάνω στα ξερά κεφάλια τους και τρώνε τα σποράκια, κι αγαλλιάζω που τα κοιτώ μα για να μην τρομάξουνε κάνω πως δεν τα βλέπω…





Πηγή:http://yiannismakridakis.gr/?p=7220