Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Δ. Καζάκης, Θ. Συμβουλόπουλος, Γ. Αθανασιάδης - "ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ" του e-roi.gr - 23/01/2015

Χάσαμε ένα γύρο…


Του Γιάννη Μακριδάκη

Η αετογερακίνα εγχειρίστηκε και βγήκαν τα σκάγια από το φτερό της. Ίσως να μην ξαναπετάξει, είπαν οι ειδικοί του Κέντρου Περίθαλψης.
Μια αετογερακίνα καθηλωμένη στη γη.
Η ανθρωπότητα έχασε ένα γύρο στην πορεία της προς την συνειδητότητα…

Πηγή:http://yiannismakridakis.gr/

ΔΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ:
Κι άλλο λαβωμένο γεράκι μάζεψα…
Λαβωμένο γεράκι

Η Τρίτη Εντολή


Ερμηνεύοντας το Παζλ του Εκλογικού Τοπίου

Του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη

Πριν από πέντε, περίπου, χρόνια, οι μάσκες έπεσαν και οι δυτικοί τοκογλύφοι δεν ερχόντουσαν, πλέον, ούτε ως φίλοι, ούτε ως εταίροι, ούτε ως ουδέτεροι... Μας επιτέθηκαν αδίστακτα, όπως ο λύκος πέφτει πάντα στα πρόβατα. Με τον τρόπο που έρχονταν οι ορδές του Γκαίμπελς και με την σύγχρονη γκαιμπελική μηχανή προπαγάνδας, τα εταιρικά ΜΜΕ, στο πλευρό τους για να ενοχοποιήσουν, να γονατίσουν και να εξουδετερώσουν τον ελληνικό λαό.

Από την πρώτη στιγμή που η «νέα τάξη» ποδοπατούσε την γη μας με το βήμα της χήνας των οικονομικών λεγεώνων, είπαμε να αντιδράσουμε άμεσα και με κάθε διαθέσιμο τρόπο στη νέα δουλεία, όπως οφείλαμε, και δεν ακούσαμε τις σειρήνες της αποτροπής.

Τώρα, μετά από μια πενταετία με μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, σκληρές συγκρούσεις και πρωτοφανείς κοινοβουλευτικές ανακατατάξεις..., «η χειρότερη βουλή που υπήρξε μέχρι σήμερα αυτοδιαλύθηκε», σύμφωνα με παραδοχή της ίδιας της υπερ-συντηρητικής, καθεστωτικής, «Εστίας» σε κύριο άρθρο της.

Άρχισαν οι «φωνές αμφιβολίας» για το ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ!


Μπροστά στην κάλπη και στην ιστορία 

Του Γιάννη Μαύρου*

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, στις επικείμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα, γεγονός που θα καταστήσει περίπου αδύνατο τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή του ή έστω την ανοχή του. Το πρώτο συνεπώς ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αναγκαία προϋπόθεση για τη ριζική αλλαγή οικονομικής πολιτικής που υπόσχεται και που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος. Αν δεν προκύψει -ελέω εκλογικού νόμου- ‘αυτοδυναμία’, τίθεται επιτακτικά το δίλημμα στα κόμματα της μέχρι τώρα αντιπολίτευσης, δηλαδή στο ΚΚΕ και στους ΑΝΕΛ (εφόσον μπουν στη Βουλή), αν θα στηρίξουν, υπό όρους εννοείται, μια τέτοια κυβέρνηση ή όχι. Με δεδομένο ότι στη δεύτερη περίπτωση προβάλλει το φάσμα της ομηρίας του ΣΥΡΙΖΑ από μικρά «μνημονιακά» κόμματα ή της προσφυγής σε νέες εκλογές, θα είναι δύσκολο να το αρνηθούν και θα πληρωθεί ακριβά μια ενδεχόμενη άρνησή τους. 

Το κύριο ερώτημα όμως δεν αφορά στο σχηματισμό κυβέρνησης αλλά στην προοπτική εξουσίας. Ακόμη και στην περίπτωση "αυτοδυναμίας", η πραγματοποίηση της σωτήριας ‘στροφής’ που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ προϋποθέτει τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού, τη δημιουργία μιας ηγεμονικής συμμαχίας κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων ικανών να εμπνεύσουν και να οδηγήσουν το Λαό σ’ ένα νικηφόρο μαραθώνιο αγώνα ανάκαμψης, ανασυγκρότησης και αναγέννησης της Χώρας. Η απουσία αυτής της καίριας προϋπόθεσης οφείλει να μας προβληματίσει. Γιατί παρ’ όλη την προφανή χρεοκοπία και το αδιέξοδο, όχι μόνο της ασκούμενης πολιτικής αλλά ολόκληρου του μεταπολιτευτικού καθεστώτος, δεν προκύπτει σαφής λαϊκή εντολή αλλαγής του;

ΕΠΑΜ, ο Δ. Καζάκης στο ΣΠΟΡ News 90.1 της Λάρισας στις 23 Ιαν 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα «εξοπλίσει υλικοτεχνικά και θεσμικά» και τους... πραιτωριανούς;

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου
του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ.)

Εύλογα ερωτήματα προκάλεσε η πρόσφατη τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ, σ’ ό,τι αφορά στα θέματα που απασχολούν τους αστυνο-μικούς. Το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του κόμματος της -μέχρι πρότινος- αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέσπασε τη δέσμευση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «όχι μόνο δεν θα αφοπλίσει» τους αστυνομικούς «αλλά θα τους εξοπλίσει υλικοτεχνικά και θεσμικά».

Κατόπιν τούτου, τι θα πρέπει να υποθέσουμε; Ότι αυτό ισχύει και για τις δυνάμεις καταστολής; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ... «παραιτείται» από την αρχική δέσμευσή του και αντί να καταργήσει τις ομάδες των πραιτωριανών, θα τις ενισχύσει κιόλας, «υλικοτεχνικά και θεσμικά»; Δηλαδή, περισσότερες «αύρες», ίσως και ηχητικά «κανόνια», ενδεχομένως και οπλικά συστήματα εκπομπής «ακτίνων πόνου». Και φυσικά... «φρέσκα» χημικά που θα αντικαταστήσουν τα... ληγμένα!

Η προσδοκία των πολιτών από μια «κυβέρνηση της Αριστεράς» δεν συνάδει με τέτοιες επιλογές, αλλά με τις εκ διαμέτρου αντίθετες! Κατάργηση των δυνάμεων καταστολής και αναβάθμιση της λειτουργίας των αστυνομικών αρχών, προς όφελος των πολιτών, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το Σύνταγμα.

Το Γραφείο Τύπου
Αθήνα 23/01/2015

Ποιoν εξυπηρετούν, όσοι θριαμβολογούν για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας;


Ανακοίνωση

Την έναρξη του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης (Quantitative Easing) ανακοίνωσε χθες 22 Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ και του κ.Ντράγκι να εκδόσει με λογιστική εγγραφή φρέσκο χρήμα, αφορά συνδυασμένες αγορές δημόσιου και ιδιωτικού χρέους από ομόλογα που ήδη έχουν στα χέρια τους οι συστημικές τράπεζες. Δεν έχει σε καμμία περίπτωση στόχο την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, των κρατών μελών της ευρωζώνης. Αντίθετα, εγγυάται τα κέρδη των κερδοσκόπων, με κρατικά και εταιρικά ομόλογα.

Ποιοί είναι οι κερδοσκόποι; Οι αποκαλούμενες συστημικές τράπεζες και τα επενδυτικά κεφάλαια υψηλού ρίσκου. Κοινώς οι «γύπες». Στόχος είναι να δοθεί διέξοδος στα κερδοσκοπικά κεφάλαια που βρίσκονται σε στασιμότητα, που λιμνάζουν, έτσι ώστε να τοποθετηθούν σε προβληματικά χαρτιά – ομόλογα με την εγγύηση της ΕΚΤ.

Η πολιτική αυτή εφαρμόζεται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED), την Τράπεζα της Αγγλίας και την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας. H FED από την αρχή της παγκόσμιας κρίσης το 2008 έχει διαθέσει το εξωφρενικό ποσό των 4.5 τρις δολλαρίων. Ποιό ήταν το αποτέλεσμα;

Samarun...


Toυ Καρτέσιου


Στις 19 Ιανουαρίου 2015, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ τρομοκρατούσε τους πολίτες με την τεράστια ευκολία που τον διακρίνει, γράφοντας ότι την Παρασκευή θα ξυπνούσαμε δίχως ευρώ. Τη σύλληψη αυτής της άθλιας ιδέας είχε ο άνθρωπος με τις τρίχες ανάμεσα στα δάχτυλα, Νίκος Ευαγγελάτος.

Η «ενημερωτική» ιστοσελίδα του ανθρώπου με τις τρίχες ανάμεσα στα δάχτυλα ξεπέρασε κάθε τρομολαγνικό πήχη που έβαζαν τόσο καιρό το MEGA, o ANT1, ο Αλαφούζος και ο Μπόμπολας. Δεν ήταν το μόνο δημοσίευμα του newsit.gr που έσπερνε πανικό στους Έλληνες και το χρησιμοποιούσαν ως επιχείρημα οι υποψήφιοι της ΝΔ. Ούτε φυσικά ήταν το μόνο Μέσο που χρησιμοποιούσε την τρομοκρατία. Εδώ, μάλιστα, έχουμε το παράδοξο να χρησιμοποιεί το newsit ως «πηγή» του δικού του άρθρου την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», αλλά το άρθρο στο οποίο παραπέμπει να είναι σαφέστατα πιο ψύχραιμο και αναλυτικό, δίχως πάντως η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» να διαμαρτυρηθεί. Μάλλον δεν την χάλασε το αποτέλεσμα.

Την προηγούμενη ημέρα, δηλαδή στις 18 Ιανουαρίου, το newsit του Ν. Ευαγγελάτου είχε δώσει ακόμη ένα ισχυρό χτύπημα στην ψυχραιμία, με άρθρο που είχε τίτλο «Η ΕΚΤ θα εξαιρέσει την Ελλάδα από τις αγορές ομολόγων για να μην κάνει δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ – Κίνδυνος οι μαζικές αναλήψεις»χρησιμοποιώντας πάλι ως πηγή την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», αλλά και την Deutsche Welle, δίχως όμως συγκεκριμένες παραπομπές.

Ο πνιγμένος Σαμαράς από τα μαλλιά του Ντράγκι πιάνεται….


Tου Πέτρου Παπακωνσταντίνου

Η προσφυγή των συστημικών τραπεζών στην προληπτική γραμμή παροχής ρευστότητας (ELA) και οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων έδωσαν το σύνθημα για το τελευταίο κύμα της εκστρατείας χειραγώγησης των ψηφοφόρων ενόψει του διαγραφόμενου καταποντισμού των Μνημονιακών δυνάμεων στις εκλογές της Κυριακής. Ύστερα από το μπαράζ παραπληροφόρησης συστημικών ΜΜΕ (ΑΝΤ1, Πρώτο Θέμα) για την προσφυγή στον ELA, με το σαφές, υπόρρητο μήνυμα πως αν νικήσει η Αριστερά θα στεγνώσουν από ρευστό οι τράπεζες, ήρθε ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, με μια σκηνοθετημένη θεατρική παράσταση- διάγγελμα, να υποστηρίξει το ίδιο πράγμα, με αφορμή τις δηλώσεις Ντράγκι. Ή ψηφίζετε τη ΝΔ, οπότε η Ελλάδα θα μπορέσει να ευεργετηθεί από την «κοσμογονία» της κατά Ντράγκι «ποσοτικής χαλάρωσης», ή βγαίνουμε ουσιαστικά εκτός ευρωζώνης και καταρρέουμε, ήταν το μήνυμα του υπό απόσυρση πρωθυπουργού.

Το ύστατο προεκλογικό πυροτέχνημα του Σαμαρά και των υποστηρικτών του θα καεί στα χέρια τους. Στην πραγματικότητα, η απόφαση της ΕΚΤ αποτελεί κόλαφο για τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

-Η απόφαση της ΕΚΤ δεν δρομολογήθηκε, βέβαια, λόγω της επικείμενης κυβερνητικής...
αλλαγής στην Ελλάδα. Ήταν από καιρό προγραμματισμένη, λόγω της εκρηκτικής κατάστασης που έχουν δημιουργήσει στην ευρωζώνη ο αποπληθωρισμός και η χρόνια ύφεση, καρποί των εξοντωτικών πολιτικών λιτότητας που υπαγορεύει το Βερολίνο. Αποτελεί έμπρακτη ομολογία ότι το ευρώ κινδυνεύει να διαλυθεί από τις ίδιες τις δομικές αντιφάσεις του, εντελώς ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ένα σύστημα που τρίζει


Του Γιάννη Μακριδάκη

Γι΄αυτό σε εκτιμώ, επειδή είσαι αθεράπευτα ρομαντικός, μου έγραψε ένας αγαπητός φίλος κάτω από την προηγούμενή μου ανάρτηση με θέμα την μετακαταναλωτική κοινωνία.

Ο άνθρωπος αυτός τυγχάνει να ζει στο νησί που ζω κι εγώ και να έχει ηλικία τέτοια που θυμάται πολύ καλά τα προ δεκαπενταετίας τεκταινόμενα.
Από το τέλος της δεκαετίας του 90 λοιπόν, προσωπικά με έχουν χαρακτηρίσει σε γενικές γραμμές ρομαντικό, οικολόγο, κατάσκοπο των τούρκων και τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τόπου. Όλα αυτά διότι από εκείνη την εποχή της γάργαρης εισροής και κυκλοφορίας χρήματος και της “ανάπτυξης”, προσωπικά προέτασα την ανάγκη διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, της συνετής διαχείρισης των φυσικών πόρων, του σεβασμού απέναντι στα πλάσματα της φύσης και διεκδικούσα μια πιο δημοκρατική και ανοιχτή κοινωνία.

Ήταν τότε η εποχή που έγραφα και μιλούσα για την χρεοκοπία που διαφαινόταν πεντακάθρα ότι έρχεται λόγω της υιοθέτησης του ευρώ ως εθνικό μας νόμισμα, που μιλούσα όπως και τώρα ακόμη για την μη ύπαρξη άλλης ανάπτυξης πέρα της φυσικής, που προσπαθούσα να πείσω τους συμπολίτες μου να δουν την απέναντι ακτή της τουρκίας σαν διέξοδο και σαν πρόκληση επικοινωνίας και επαφής.